Hyppää sisältöön
Media

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian yhteyteen perustetaan Ihmisoikeuskeskus

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2011 10.30
Tiedote -

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian yhteyteen perustetaan vuoden 2012 alusta toiminnallisesti itsenäinen ja riippumaton Ihmisoikeuskeskus. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa asiaan liittyvä lainsäädäntö perjantaina 20.5. Samassa yhteydessä täsmennetään oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille tehtyjen kanteluiden tutkintaa koskevaa sääntelyä. Nämä muutokset tulevat voimaan kesäkuun alusta eli 1.6.2011.

Uuden Ihmisoikeuskeskuksen tehtävänä on edistää perus- ja ihmisoikeuksia koskevaa tiedotusta, kasvatusta, koulutusta ja tutkimusta sekä näihin liittyvää yhteistyötä. Keskus laatii selvityksiä perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta sekä tekee aloitteita ja antaa lausuntoja perus- ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Ihmisoikeuskeskus osallistuu myös kansainväliseen perus- ja ihmisoikeusyhteistyöhön.

YK:n yleiskokouksen vuonna 1993 hyväksymissä ns. Pariisin periaatteissa suositellaan valtiota perustamaan perus- ja ihmisoikeuskysymyksiin erikoistuneita, riippumattomia ja rakenteeltaan monialaisia ja -jäsenisiä toimielimiä. Suomessa ei tähän asti ole ollut Pariisin periaatteet täyttävää kansallista ihmisoikeusinstituutiota.

Oikeusasiamiehelle ja oikeuskanslerille tehtyjen kanteluiden tutkintaa koskevien säännösten muutokset täsmentävät yksittäisen kantelun käsittelyyn liittyvää menettelyä ja mahdollistavat toimenpiteiden monipuolistamisen.

Uutta on, että kanteluiden vanhentumisaika lyhenee nykyisestä viidestä vuodesta kahteen vuoteen. Jatkossakin oikeusasiamies ja oikeuskansleri voivat yksittäistapauksissa erityisestä syystä tutkia myös kahta vuotta vanhemman asian. Vanhentumisaika ei estä ylimpiä laillisuusvalvojia selvittämästä kahta vuotta vanhempia virkarikosasioita.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Janina Groop-Bondestam, puh. 09 1606 7686

Tuija Brax
Sivun alkuun