Hyppää sisältöön
Media

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2019 14.59
Tiedote

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 3. huhtikuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 9. huhtikuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 3. - 6. huhtikuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Äänestäjän on esitettävä kuvallinen henkilöllisyystodistus äänestämisen yhteydessä, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti, passi tai muu vastaava asiakirja.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 911. Niitä on mm. kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Kaikkien ennakkoäänestyspaikkojen sijainnista ja aukioloajoista on tiedot verkkosivuilla www.vaalit.fi. Tietoa ennakkoäänestyspaikoista saa myös maksuttomasta palvelunumerosta 0800 9 4770.

Vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta. Silloin saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu äänioikeusilmoituksessa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 - 20.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänestää voi vain omassa vaalipiirissä ehdokkaana olevaa henkilöä.

Oikeusministeriön YouTube -kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi www.vaalit.fi -sivustolla on tietoa eduskuntavaaleista useilla eri kielillä.

Sivustolla www.vaalit.fi voi myös seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, [email protected]
hallitussihteeri Laura Peuraniemi, puh. 02951 50037, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 02951 50008, [email protected] 
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, [email protected]

Vaalivideoita Youtubessa 
Vaalit.fi Twitterissä

Sivun alkuun