Hoppa till innehåll
Media

Förhandsröstningen i riksdagsvalet börjar på onsdag

justitieministeriet
Utgivningsdatum 1.4.2019 14.59
Pressmeddelande

Förhandsröstningen i riksdagsvalet inleds på onsdagen den 3 april. Förhandsröstningen pågår en vecka och tisdagen den 9 april är således sista dagen för förhandsröstning i Finland.

Förhandsröstningstiden utomlands är 3 - 6 april. En del av förhandsröstningsställena är dock öppna under en kortare tidsperiod.

På förhand är det möjligt att rösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst i Finland eller utomlands. Väljarna ska ha med sig ett identitetsbevis med foto vid röstningen, till exempel ett chipförsett identitetskort, körkort, pass eller motsvarande.

I Finland finns sammanlagt 911 förhandsröstningsställen. Förhandsröstning ordnas bland annat på kommun- och stadshus, bibliotek, köpcentrum och postkontor. Information om var förhandsröstningsställena ligger och när de är öppna finns på webbplatsen www.valfinland.fi. Information om förhandsröstningsställena ges också på det avgiftsfria servicenumret 0800 9 4771.

Valdagen är söndagen den 14 april. Då kan man rösta enbart på det röstningsställe som anges i anmälan om rösträtt. På valdagen är vallokalerna öppna mellan klockan 9 och 20.

Röstberättigad i riksdagsvalet är varje finsk medborgare som senast på valdagen fyller 18 år. Väljarna kan rösta enbart på en person som har ställts upp som kandidat i den egna valkretsen.

På justitieministeriets YouTube-kanal finns videor på lättläst språk om hur det går till att rösta. På webbplatsen www.valfinland.fi finns dessutom information om riksdagsvalet på flera olika språk.

www.valfinland.fi kan man också följa valdeltagandet under förhandsröstningsperioden. Under förhandsröstningen uppdateras webbplatsens information om antalet förhandsröstande i kommunerna och i hela landet med en timmes mellanrum.

Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Heini Huotarinen, tfn 02951 50127, fö[email protected]
regeringssekreterare Laura Peuraniemi, tfn 02951 50037, fö[email protected]
specialsakkunnig Laura Nurminen, tfn 02951 50008, fö[email protected]
valdirektör Arto Jääskeläinen, tfn 02951 50128, fö[email protected]

Valvideor på YouTube 
Valfinland.fi på Twitter 

Tillbaka till toppen