Hyppää sisältöön
Media

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksia ehdotetaan kiristettäväksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2018 14.49
Tiedote

Hallitus esittää kiristyksiä ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaan järjestelmään. Myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voitaisiin tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Nykyisin valvonta voidaan tuomita ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena vain alle 21-vuotiaalle rikoksentekijälle.

- Uudistuksen tavoitteena on ehkäistä uusintarikollisuutta. Valvonnan mahdollistaminen aikuisille rikoksentekijöille lisäisi ehdollisen rangaistuksen tuntuvuutta ja konkreettisuutta. Tämä myös madaltaisi ehdollisen ja ehdottoman vankeuden välistä kynnystä, joka on koettu korkeaksi, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen.

Aikuinen voitaisiin tuomita ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena valvontaan, jos se olisi tekijän aikaisempi rikollisuus, hänen henkilökohtaiset olonsa ja rikokseen johtaneet seikat huomioon ottaen tarpeen uusien rikosten ehkäisemiseksi.

- Näissä tapauksissa on usein kyse päihdeongelmaisesta henkilöstä, joka on ajautumassa rikoskierteeseen. Jatkossa voitaisiin aktiivisesti puuttua hänen elämäntilanteeseensa liittämällä erilaisia tukitoimia oheisseuraamukseen, ministeri Häkkänen toteaa.

Valvontaan voitaisiin tuomita myös sillä perusteella, että ehdollista vankeutta yksinään olisi pidettävä riittämättömänä rangaistuksena rikoksesta. Tuomittavan ehdollisen vankeuden olisi tällöin oltava vähintään kahdeksan kuukauden pituinen. Aikaisempaa rikollisuutta ei edellytettäisi.

- Tällä puututaan erityisesti tapauksiin, joissa ensikertalainen on syyllistynyt esimerkiksi suhteellisen vakavaan väkivalta- tai seksuaalirikokseen. Tavoitteena on, että tuntuvampi ehdollinen rangaistus osaltaan parantaisi yleistä lainkuuliaisuutta, ministeri Häkkänen korostaa.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena tuomittavan valvonnan pituus olisi yksi vuosi kolme kuukautta. Valvonta sisältäisi tapaamisia valvojan kanssa sekä tarvittaessa osallistumista esimerkiksi ohjelmatoimintaan, jolla pyritään ehkäisemään rikoksen uusimista. Aikuisten valvonta voisi sisältää lisäksi avohoitoa tai -kuntoutusta.

Järjestelmää tehostettaisiin lisäksi nostamalla ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena tuomittavissa olevan yhdyskuntapalvelun enimmäismäärä 90 tunnista 120 tuntiin. Esityksessä ehdotetaan myös, että aikuisen tuomitun jäljellä oleva valvonta-aika voitaisiin muuntaa lyhyeksi vankeudeksi, jos tuomittu rikkoo törkeästi valvontaan sisältyviä velvollisuuksiaan.

Ehdotettujen uudistusten myötä valvontaan tuomittaisiin arviolta enintään 800 syytettyä vuodessa. Kyse ei olisi sähköisestä valvonnasta, joka toteutetaan esimerkiksi jalkapannan avulla. Kustannuksiksi arvioidaan enintään 3,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Ehdolliseen vankeuteen esitetyt uudistukset ovat osa ministeri Häkkäsen pakettia rangaistusten kiristämiseksi.

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Tuuli Herlin, puh. 02951 50602, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun