Hyppää sisältöön
Media

Ehdotus sovittelun siirrosta oikeusministeriön hallinnonalalle lausunnolle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2021 14.56
Tiedote

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu ehdotetaan siirrettäväksi sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta oikeusministeriön hallinnonalalle.

Oikeusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön hankkeessa on selvitetty sovittelun siirtämistä oikeusministeriön hallinnonalalle. Selvitys liittyy pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteeseen vahvistaa sovittelun käyttöä oikeusjärjestelmään kohdistuvien paineiden keventämiseksi.

Hankkeen ohjausryhmä ehdottaa, että rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelut siirretään sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta oikeusministeriön hallinnonalalle. Sovittelun yleiset ohjaus- ja valvontatehtävät siirtyisivät oikeusministeriölle. Sovittelupalvelut liitettäisiin oikeusapu- ja edunvalvontapalvelujen yhteyteen ja tuotettaisiin mahdollisesti perustettavassa oikeusapu- ja edunvalvontavirastossa. Sovittelun ammattihenkilöstö siirtyisi valtion palvelukseen. Varsinaisen sovittelutyön toteuttaisivat edelleen koulutetut vapaaehtoissovittelijat rikosoikeusjärjestelmän ulkopuolella.

Sovittelun kokonaisbudjetti on tällä hetkellä 7,1 miljoonaa euroa. Sovittelupalvelun järjestäminen ehdotuksen mukaisesti oikeusministeriön hallinnonalalla merkitsisi valtiolle arviolta 1,5–2 miljoonan euron vuotuista lisärahoitustarvetta.

Ehdotus on lausunnolla 9. huhtikuuta saakka. Tavoitteena on, että sovittelu käynnistyy uudessa rakenteessa vuoden 2024 alussa.

Lisätietoja:
kehittämisneuvos Aarne Kinnunen, oikeusministeriö p. 0295 150 580, [email protected] 
johtaja Jari Keinänen, sosiaali- ja terveysministeriö p. 050 3547138, [email protected] 

Rikosasioiden sovittelupalveluiden siirto oikeusministeriön hallinnonalalle

Lausuntopalvelu.fi

Sivun alkuun