Hyppää sisältöön
Media

Sähköinen kiinteistökauppa mahdolliseksi marraskuun alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 31.10.2013 11.59
Tiedote -

Sähköinen asiointi on 1.11.2013 lähtien mahdollista myös kiinteistökaupoissa ja muissa kiinteistöihin liittyvissä oikeustoimissa.

Pääosa sähköistä kiinteistön kauppaa, panttausta ja kirjaamismenettelyä koskevista säännöksistä tulee voimaan marraskuun alusta. Osa säännöksistä tulee kuitenkin voimaan vasta maaliskuun alusta 2015.

Suurin osa kiinteistöjen luovutuksista voidaan marraskuun alusta lähtien tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä asiointijärjestelmässä (Kiinteistökaupan verkkopalvelu KVP). Myös kiinnityshakemukset voidaan harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta tehdä sähköisesti ja ottaa käyttöön sähköiset panttikirjat.

Kiinteistön kauppa tehdään sähköisellä lomakkeella, johon saadaan haettua tietoja lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä ja muista viranomaisrekistereistä. Kiinteistön luovutustiedot siirtyvät viranomaisten rekistereihin suoraan sähköisestä kauppakirjasta. Samalla lainhuuto eli kiinteistön uuden omistajan merkitseminen rekisteriin tulee vireille ilman eri hakemusta.

Nykyisin kaupanvahvistajan on vahvistettava kiinteistön kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Sähköisessä kiinteistökaupassa ei kaupanvahvistajaa enää tarvita. Uudistus säästää osapuolten kustannuksia. Pankeille ja muille luotonantajille tulee pitkällä tähtäimellä sähköisten panttikirjojen käyttöönotosta merkittäviä kustannussäästöjä, kun vakuuksien hallinta helpottuu.

Tietojärjestelmään kirjaudutaan ja tunnistaudutaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla. Järjestelmä valvoo muun muassa osapuolten henkilöllisyyden todentamista, kauppakirjan sisällön riittävyyttä ja siihen merkittyjen tietojen oikeellisuutta viranomaisrekisterien ja tunnistamismenetelmien avulla.

Myyjä tai ostaja voi halutessaan valtuuttaa verkkopalvelun kautta kiinteistönvälittäjän tai pankin valmistelemaan kiinteistökauppaa.

Myös perinteisiä toimintatapoja ja paperisia asiakirjoja voidaan edelleen käyttää kiinteistökaupassa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen, puh. 02951 50224,
sähköposti: etunimi.T.sukunimi(at)om.fi

Sivun alkuun