Hyppää sisältöön
Media

Pikaluottoja saavat nyt tarjota vain rekisteriin merkityt yritykset

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.6.2011 7.00
Tiedote -

Viime joulukuussa voimaan tullut uudistus velvoitti kuluttajaluottoja tarjoavat yritykset rekisteröitymään ja noudattamaan hyvää luotonantotapaa. Markkinoilla jo toimivien yritysten ilmoittautumisaika uuteen luotonantajarekisteriin päättyi toukokuun lopussa. Nyt kuluttajaluottoja, esimerkiksi pikaluottoja, saavat tarjota vain rekisteriin merkityt yritykset.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin on tähän mennessä tehty 58 rekisteröintiä ja lisäksi on vireillä 28 yrityksen rekisteri-ilmoitus. Kolmen yrityksen ilmoitukset on hylätty.

Rekisteröintipakko ei ole vähentänyt pikaluottoa tarjoavien yritysten määrää, mutta yritysten luotettavuus on rekisteröintien myötä varmemmalla pohjalla. Rekisteriin hyväksytään vain yritykset, joiden johdolla ei ole rikollista taustaa ja joilla on riittävä ammattitaito luottotoiminnan harjoittamiseen.

Hyvä luotonantotapa velvoittaa luotonantajan toimimaan vastuullisesti ja avoimesti sekä kuluttajan etu huomioon ottaen niin luottoa markkinoitaessa, luottosopimusta tehtäessä kuin mahdollisia ongelmia selvitettäessä.

Kuluttajavirasto valvoo hyvän luotonantotavan noudattamista ja kuluttajaluottojen markkinointia. Pikaluotoista tulee Kuluttajavirastoon tasaisesti yhteydenottoja. Yhteydenottoja on tullut mm. tapauksista, joissa pikaluottoyritykset myöntävät vippejä kuluttajalle tämäntekemästä lainakiellosta huolimatta.

Yömaksukieltoa noudatetaan hyvin

Erityisesti pikaluottoihin liittyen helmikuussa 2010 tuli voimaan uudistus, jonka mukaan luotonantajien on ilmoitettava luoton todellinen vuosikorko luottoa markkinoitaessa sekä todennettava huolellisesti lainanhakijan henkilöllisyys. Lisäksi säädettiin, ettei lainarahoja saa maksaa kuluttajalle yöaikaan.

Kuluttajaviraston mukaan säännökset ovat olleet oikeaan osuneita ja vaikuttavia: mm. yömaksukieltoa noudatetaan hyvin. Tosin pikaluottojen hakupalvelut ovat pääosin auki myös yöaikaan ja mainonnassa tuodaan esille luotonhakumahdollisuutta kellon ympäri. Tällaisiin mainosväittämiin kuluttajaviranomaiset ovat juuri puuttumassa.

Koronkiskontasäännöksiä kiristettiin

Uudistuksella myös tarkistettiin rikoslain koronkiskontasäännöksiä, jotta pikaluotoista perittävien maksujen kohtuullisuutta voitaisiin paremmin arvioida. Kuluttaja-asiamies onkin uusien säännösten nojalla tehnyt poliisille tutkintapyynnön epäiltyään useampia pikaluottojen tarjoajia koronkiskonnasta. Asia on poliisin tutkittavana.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen, puh. 09 1606 7514
sähköposti: [email protected]

Luotonantajarekisteri (Etelä-Suomen aluehallintovirasto)

Tuija Brax
Sivun alkuun