Hyppää sisältöön
Media

EU:n oikeusministerit keskustelivat perusoikeuksien vahvistamisesta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2021 17.20
Tiedote

EU:n oikeusministerit kokoontuivat tänään keskustelemaan epäviralliseen videokokoukseen perusoikeuksien vahvistamisesta EU:ssa sekä siitä, tulisiko sähköisen viestinnän tietojen säilyttämisestä antaa EU-tason sääntelyä. Suomea kokouksessa edusti ministeri Anna-Maja Henriksson.

Ministerit keskustelivat EU:n perusoikeusviraston johtajan kanssa siitä, miten EU:n perusoikeuskirjan soveltamista voitaisiin tehostaa. Neuvosto on hyväksynyt asiasta päätelmät. Keskustelussa Henriksson korosti, että perusoikeuskirja heijastaa Euroopan oikeuksia ja arvoja.

- Perusoikeuskirja on eurooppalaisen identiteetin perusta ja perusoikeuksiin, demokratiaan ja oikeusvaltioperiaatteeseen perustuvien yhteisten arvojen konkreettinen ilmentymä. Se on merkittävästi vahvistanut perusoikeuksien asemaa unionin toiminnassa. Meidän tulee tehostaa sen toimeenpanoa sekä EU-tasolla että kansallisesti ja jatkaa työtä sen eteen, että siinä taatut oikeudet toteutuvat kaikille, Henriksson sanoo.

Oikeusministerit keskustelivat kokouksessa myös siitä, tulisiko sähköisen viestinnän välitystietojen säilytysvelvollisuudesta antaa EU-tason sääntelyä. Kokouksessa todettiin, että on otettava huomioon viestinnän luottamuksellisuus ja henkilötietojen suoja ja toisaalta turvallisuus- ja lainvalvontaviranomaisten lakiin perustuvat tarpeet ja mahdollisuudet tiedonsaantiin. 

Kokouksessa olivat lisäksi esillä Euroopan syyttäjänviraston perustamisen eteneminen sekä eurooppalaisen oikeusalan koulutuksen edistäminen. 

Lisätietoja: 
erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
EU-erityisasiantuntija Katja Arenmaa, p. 0295 150 504, [email protected]

Lisätietoa EU:n oikeusministereiden kokouksesta

 

Sivun alkuun