Hyppää sisältöön
Media

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2019 12.13
Tiedote

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15. toukokuuta. Ennakkoäänestys kestää kotimaassa viikon, joten viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 21. toukokuuta.

Ulkomailla ennakkoäänestysaika on 15.–18. toukokuuta. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja ajanjakso on kuitenkin lyhyempi.

Äänestäjän on esitettävä selvitys henkilöllisyydestään niin vaalipäivän äänestyksessä kuin ennakkoäänestyksessäkin. Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esim. ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Selvitykseksi kelpaa myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten.

Kotimaan ennakkoäänestyspaikkoja on yhteensä 910. Niitä on mm. kunnan- ja kaupungintaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa sekä posteissa. Ennakkoäänestyspaikkojen osoitteista ja aukioloajoista löytyy tietoja oikeusministeriön vaalisivuilta www.vaalit.fi sekä maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770. Vaalien WhatsApp-viestipalvelun numero on 050 438 8730.

Ulkomailla asuvat äänioikeutetut ja muut vaalien ajan ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta. Tietoa kirjeäänestyksestä löytyy osoitteesta www.vaalit.fi/kirjeaanestys.

Vaalipäivä on sunnuntai 26. toukokuuta. Silloin äänestäjä saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on mainittu hänelle lähetetyssä äänioikeusilmoituksessa. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Europarlamenttivaalien ehdokkaat ovat samat koko maassa. Tietoa ehdokkaista ja ehdokasnumerot löytyvät www.vaalit.fi -sivustolta.

Jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on äänioikeus vaaleissa asuinpaikasta riippumatta. Kuitenkin jos Suomen kansalainen on ilmoittautunut äänestäjäksi jonkun toisen EU:n jäsenvaltion europarlamenttivaaleissa, hän ei ole äänioikeutettu Suomen europarlamenttivaaleissa. Suomen europarlamenttivaaleissa ovat vastaavasti äänioikeutettuja ne Suomessa asuvat muiden EU-jäsenvaltioiden kansalaiset, jotka ovat ilmoittautuneet Suomen äänioikeusrekisteriin.

Oikeusministeriön YouTube-kanavalta löytyy selkokielisiä videoita siitä, miten äänestäminen tapahtuu. Lisäksi www.vaalit.fi -sivustolla on tietoa europarlamenttivaaleista useilla eri kielillä ja viittomakieliset videot europarlamenttivaaleista.

Vaalisivustolla www.vaalit.fi voi seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta. Ennakkoäänestyksen aikana sivuille päivitetään tunnin välein tietoja ennakkoon äänestäneiden määristä kunnissa ja koko maassa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Nurminen, puh. 02951 50008, [email protected]
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 02951 50128, [email protected]

Vaalivideoita Youtubessa 
Vaalit.fi Twitterissä 
Vaalit.fi Facebookissa 

Sivun alkuun