Hyppää sisältöön
Media

Finlex-tietopankki tarjolla jatkossa avoimena datana

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2015 14.14
Uutinen

Oikeusministeriön Finlex-tietopankin yhteyteen on valmistumassa Finlex-aineistojen jakelu avoimena datana. Hanke toteutetaan oikeusministeriön, valtiovarainministeriön ja Aalto-yliopiston yhteistyönä osana julkishallinnon tietovarantojen avaamista. Lisäksi mukana on Edita Publishing Oy, joka vastaa Finlex-palvelun ylläpidosta. Oikeusministeriön tavoitteena on avata Finlexin avoimen datan palvelu vuoden 2016 alussa.

Nykyinen Finlex on tarjolla vain ihmisluettavassa muodossa verkkosivustona. Muiden sovellusten ja tietojärjestelmien ymmärtämän Finlexin tuottaminen avoimena datana voi parantaa kansalaisille, hallinnolle ja yrityksille tarjottavia palveluja. Finlexin eri tietokantoihin sisältyvää tietoa voidaan saada tarjolle entistä monipuolisemmilla jakelukanavilla, esimerkiksi erilaisiin mobiilipalveluihin, personoituihin tiedonhakupalveluihin ja hakuportaaleihin.

Finlex-tietopankki sisältää kymmeniä tuhansia asiakirjoja yli 30 säädös- ja oikeustapaustietokannassa. Oikeudellisten tietoaineistojen julkaisemista avoimena datana valmistellaan useissa Euroopan maissa ja myös Finlexin kohdalla avoin yhdistetty tieto on luonteva sähköisen palvelun kehitysvaihe.

Kehittämishankkeessa otetaan huomioon mm. eurooppalaiset ELI- ja ECLI-metatietostandardit. Jatkossa selvitetään mahdollisuuksia laajentaa avoimen yhdistetyn tiedon jakelua myös muihin Finlex-aineistoihin (muun muassa valtiosopimukset, työehto-sopimukset ja lakiesitykset).

Lisätietoja:
tietopalvelupäällikkö Aki Hietanen, oikeusministeriö, puh. 02951 50510, sähköposti muotoa [email protected],

Sivun alkuun