Hyppää sisältöön
Media

Hallituksen esitys: Rikosseuraamuslaitokselle oikeus puuttua miehittämättömien kulkuneuvojen kulkuun vankila-alueella

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2018 13.44
Tiedote

Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan oikeutta puuttua vankila-alueilla erilaisten miehittämättömien kulkuneuvojen kulkuun, kuten esim. kauko-ohjattavien lennokkien lennättämiseen. Lisäksi täsmennetään tehostettua matkustuskieltoa ja tutkinta-arestia koskevia säännöksiä. Hallitus antoi esityksen tänään eduskunnalle.

Esityksen mukaan Rikosseuraamuslaitos saisi käyttää teknisiä laitteita, joiden avulla miehittämättömät kulkuneuvot voidaan havaita ja tarvittaessa puuttua niiden kulkuun vankila-alueilla. Näin pyritään esimerkiksi estämään luvattomien aineiden tai esineiden kuljettaminen kauko-ohjattavilla lennokeilla. Puuttumisessa voitaisiin käyttää esimerkiksi laitetta, jolla vaikutetaan kulkuneuvon käyttämään radiosignaaliin. Rikosseuraamuslaitoksella ei tällä hetkellä ole selkeää toimivaltaa puuttua miehittämättömien kulkuneuvojen liikkumiseen vankilan alueella tai sen yläpuolella.

Erilaisten miehittämättömien kulkuneuvojen ja erityisesti lennokkien sekä miehittämättömien ilma-alusten käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Tämä on muodostanut uuden turvallisuusuhan vankiloille, koska tällaisten laitteiden avulla on mahdollista kuljettaa vankilaan luvattomia aineita ja esineitä. Vankiloissa on jo tehty havaintoja tällaisesta toiminnasta. Laitteiden yleistyessä ja halventuessa myös niiden käyttö vankilaturvallisuutta vaarantaviin tarkoituksiin voi lisääntyä.

Täsmennyksiä myös tehostettuun matkustuskieltoon ja tutkinta-arestiin

Hallituksen esitys sisältää myös täsmennyksiä tehostettua matkustuskieltoa ja tutkinta-arestia koskeviin pakkokeinolain säännöksiin. Täsmennyksiä tehdään muun muassa pakkokeinojen alkamisaikaa, etsintäkuuluttamista ja päätösvaltaa koskeviin säännöksiin. Pakkokeinolain muutos tulee voimaan 1. päivänä tammikuuta 2019, ja täydennystarpeet ovat tulleet esille lain voimaantulon valmistelussa.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen, puh. 029 515 0520 (miehittämättömät kulkuneuvot vankila-alueella)
Erityisasiantuntija Anne Kohvakka puh. 0295 150 183 (tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti)
Sähköpostien muoto: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset
 

Sivun alkuun