Hyppää sisältöön
Media

Henkilöyhtiöiden yritys- ja sijoitustoimintaa helpotetaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2015 14.09
Tiedote
Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden (henkilöyhtiöt) toimintaa koskevat säännösmuutokset tulevat voimaan vuoden 2016 alusta lukien. Muutoksilla helpotetaan sopimista henkilöyhtiön yhtiökaudesta, yhtiön purkamisesta ja yhtiöosuuden lunastamisesta.

Uudistuksen myötä henkilöyhtiön yhtiösopimuksessa voidaan yhtiömiehiä sitovasti määrätä yli 10 vuoden yhtiökaudesta tietyissä tapauksissa. Tämä helpottaa henkilöyhtiöiden käyttämistä pitkäaikaisia investointeja edellyttävään yritys- ja sijoitustoimintaan. Yhtiömiehet voivat myös nykyistä joustavammin sopia yhtiön purkamisesta ja yhtiömiehen osuuden lunastamisesta.

Lisäksi henkilöyhtiön perustamista selvennetään muita yhtiömuotoja vastaavasti siten, että avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö syntyvät rekisteröimisellä. Voimassa oleva laki ei edellytä rekisteröintiä, vaan henkilöyhtiö voidaan perustaa esimerkiksi kahden henkilön välisellä suullisella sopimuksella. Myös henkilöyhtiön yhtiösopimuksen muutokset tulevat jatkossa voimaan rekisteröimisellä.

Ennen lain voimaantuloa perustetut rekisteröimättömät henkilöyhtiöt on ilmoitettava rekisteröitäväksi kahden vuoden kuluessa ja ennen lain voimaantuloa päätetyt rekisteröimättömät yhtiösopimuksen muutokset viiden vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Verohallinnon tietojen mukaan rekisteröimättömiä henkilöyhtiöitä on satakunta ja näille ilmoitetaan rekisteröintitarpeesta suoraan.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, puh. 02951 50220,
tutkija Markus Tervonen, puh. 02951 50558,
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun