Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Henriksson Washingtonissa: Lasten hyväksikäyttöön verkossa on puututtava kansainvälisellä yhteistyöllä

Oikeusministeriö
1.10.2014 6.59
Tiedote -

- Kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä torjuttaessa verkossa ilmenevää lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, sillä hyväksikäyttäjät voivat toimia valtioiden rajoista piittaamatta, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Washingtonissa.

esiintyvän lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjuminen. Suomi on sitoutunut tähän yhdessä 53 muun maan kanssa maailmanlaajuisessa verkostossa (Global Alliance against Child Sexual Abuse Online).

Ministerit hyväksyivät kokouksessaan yhteisen julkilausuman kansainvälisen yhteistyön helpottamisesta näiden hyväksikäyttötapausten esitutkinnassa.

- Meidän on tehostettava toimivaltaisten viranomaisten yhteistyötä ja kansainvälistä oikeusapua, jotta kumppanuusmaat saavat toisiltaan nopeasti tarvittavat tiedot ja todisteet, korosti Henriksson.

Global Alliance -verkoston tavoitteena on tehostaa sekä uhrien tunnistamista ja auttamista että hyväksikäyttäjien tunnistamista ja syytteeseen asettamista. Kumppanuuden avulla pyritään myös lisäämään tietoisuutta vaaroista, joita lapset voivat verkossa kohdata.

Suomessa tietoa riskeistä on levitetty esimerkiksi nettipoliisitoiminnan ja kansalaisjärjestöjen kampanjoinnin avulla.

- Olemme Suomessa käytännössä todenneet sen, että viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen ja internet-palveluntarjoajien on yhdessä torjuttava näitä rikoksia, jotta saadaan aikaan kestäviä tuloksia, Henriksson sanoi.

Henriksson muistuttaa myös siitä, että tuettaessa sekä lasta uhrina että lapsen perhettä tarvitaan aktiivista moniammatillista viranomaisyhteistyötä mm. poliisin, syyttäjän, koulun, päivähoidon, psykiatrisen- ja terveydenhoidon välillä.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Mia Wikström, puh. +358 2951 50300
ylijohtaja Asko Välimaa, puh. +358 2951 50248
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun