Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Uusintarikollisuutta ehkäistään sijoittamalla vangit lähelle kotipaikkojaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.11.2011 13.30
Tiedote -

– Joku voi kysyä, mitä järkeä on sijoittaa miljoonia Kuopion ja Mikkelin vankiloiden lisärakennuksiin samaan aikaan, kun Konnunsuota on tyhjennetty vangeista. Se on ollut järkevää, koska vankien määrä on vähentynyt. Taustalla on myös tavoite, että vankipaikat sijaitsevat mahdollisimman lähellä vankien kotipaikkoja. Tämä antaa parhaat edellytykset monipuoliselle uusintarikollisuutta vähentävälle työlle ja turvaa yhteistyön vankien kotikuntien kanssa, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Kuopion vankilan uuden toimintarakennuksen vihkiäisissä torstaina.

Tämän vuoden keskivankiluku on noin 650 alempi kuin vuonna 2005. Oikeusministeri on tyytyväinen siihen, että moni rikollisuuden laji on jo pidempään vähentynyt. Esimerkiksi varkausrikosten määrä on viimeisten kymmenen vuoden aikana vähentynyt kymmenillä tuhansilla. Henkirikokset ovat vähentyneet 1990-luvun puolivälistä lähtien. Ryöstöjen määrä on lähes puolittunut 20 vuodessa.

- Rikollisuuden kokonaiskehityksen johdosta vankien määrä tulee tänäkin vuonna vähenemään muutamalla kymmenellä vangilla. Laskuvuosi on kuudes peräkkäinen. Huolestuttavaa on kuitenkin väkivaltarikosten lisääntyminen.

Oikeusministeri kiitti Kuopion vankilaa ja sitä tiiviisti ympäröivää Kuopion kaupunkia hyvin sujuneesta yhteistyöstä rakennushankkeen aikana. Uudentoimitilan rakentamisen lisäksi peruskorjattiin vuonna 1829 valmistunut Engelin suunnittelema vankilarakennus. Edellisestä peruskorjauksesta on aikaa kulunut jo 120 vuotta.

- Uudet tilat toimivat aiempia paremmin, ne ovat siistit ja näyttävät muutenkin aiempaa paremmilta. Kaikki tämä luo optimismia ja uskoa tulevaan.

- Olen myös iloinen, että varsin monelle Konnunsuon entiselle työntekijälle on pystytty tarjoamaan työtä muista Rikosseuraamuslaitoksen toimipisteistä. Heitä on siirtynyt myös Kuopioon.

Lisätiedot:
erityisavustaja Robin Harms, puh. 09 1606 7506,
sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun