Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Återfallsbrottslighet förebyggs genom att placera fångar nära sina hemorter

justitieministeriet
Utgivningsdatum 10.11.2011 13.30
Pressmeddelande -

– Man kan ju fråga om det är meningsfullt att satsa miljoner på utbyggnaden av Kuopio och S:t Michels fängelser när Konnunsuo fängelse samtidigt har tömts på fångar. Det är meningsfullt, eftersom antalet fångar har minskat. I bakgrunden ligger också målsättningen att placera fångplatserna så nära fångarnas hemorter som möjligt. Detta skapar de bästa förutsättningarna för ett mångsidigt arbete för att förebygga återfallsbrottslighet och tryggar samarbetet med fångarnas hemorter, konstaterar justitieminister Anna-Maja Henriksson på torsdag vid invigningen av den nya verksamhetsbyggnaden i Kuopio fängelse.

Det genomsnittliga fångantalet har gått ned med ca 650 jämfört med år 2005. Justitieministern är nöjd med att många typer av brottslighet redan en längre tid har minskat. Till exempel antalet stöldbrott har under de senaste tio åren minskat med tiotusentals fall. Antalet brott mot liv har minskat sedan mitten av 1990-talet. Antalet rån har nästan halverats i 20 år.

- På grund av den allmänna utvecklingen i brottsligheten kommer antalet fångar att gå ned med några tiotals fångar också i år. Detta är det sjätte året i rad då antalet minskar. Oroväckande är däremot ökningen i antalet våldsbrott.

Justitieministern tackade Kuopio fängelse och Kuopio stad som omger fängelsetför ett gott samarbete under byggnadsprojektet. Förutom att bygga nya lokaler utfördes en grundlig renovering av fängelsebyggnaden från år 1829 som planerats av Engel. Den föregående renoveringen utfördes så länge som 120 år sedan.

- De nya lokalerna fungerar bättre än de tidigare, de är snygga och ser också annars bättre ut än de tidigare utrymmen. Allt detta skapar optimism och framtidstro.

- Jag är också glad för att många av de före detta anställda i Konnunsuo fängelse har erbjudits arbete inom Brottspåföljdsmyndighetens andra verksamhetsställen. En del har blivit anställda även i Kuopio.

Ytterligare upplysningar:
specialmedarbetare Robin Harms, tfn 09 1606 7506,
e-post: fö[email protected]

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen