Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson vierailee Venäjällä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2012 8.00
Tiedote -

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vierailee 20. 21. marraskuuta Venäjällä. Hän tapaa Moskovassa Venäjän oikeusministeri Aleksandr Konovalovin. Ministerit allekirjoittavat Suomen ja Venäjän oikeusministeriöiden välisen yhteistyöohjelman vuosille 20132014.

Yhteistyöohjelmassa sovitaan muun muassa asiantuntijatapaamisista liittyen kansainväliseen oikeusapuun siviiliasioissa sekä Suomen ja Venäjän perheoikeuteen. Lisäksi pyritään edistämään tuomioistuinpäätösten täytäntöönpanon tehokkuutta järjestämällä tapaamisia ulosotosta vastaavien viranomaisten kesken. Yhteistyötä rangaistusten täytäntöönpanossa jatketaan.

Suomen ja Venäjän oikeusministeriöiden välinen yhteistyösopimus on solmittu vuonna 1998. Sen jälkeen ministeriöt ovat säännöllisesti sopineet ohjelmista, joilla kehitetään oikeusalan yhteistyötä.

Vierailunsa aikana Henriksson keskustelee myös huoltajuus- ja lapsiasioihin liittyvän keskusviranomaisyhteistyön käynnistämisestä Haagin lapsikaappaussopimuksen sekä jatkossa Haagin lastensuojelusopimuksen soveltamisessa. Kansainvälisiä lapsikaappauksia koskevaa Haagin yleissopimusta ryhdytään soveltamaan Suomen ja Venäjän välillä ensi vuoden alusta lähtien. Venäjä on liittynyt myös Haagin ns. lastensuojelusopimukseen, joka tulee sen osalta voimaan kesäkuun 2013 alusta.

Henriksson avaa Moskovassa lapsen huoltoa käsittelevän seminaarin. Helsingin yliopiston järjestämän seminaarin yhteydessä julkistetaan asiantuntijoiden kirjoituksia sisältävä kirja "Riita lapsen huollosta Suomessa ja Venäjällä".

Oikeusministeri Henriksson ja Venäjän pääsyyttäjä Juri Tshaika allekirjoittavat kaksivuotisen yhteistyöohjelman, joka koskee kansainvälistä oikeusapua rikosasioissa sekä syyttäjäyhteistyötä.

Lisäksi Henriksson avaa tilaisuuden, jossa allekirjoitetaan ilmailuonnettomuuksien tutkintaa koskeva yhteistoimintasopimus Suomen ja Venäjän välillä. Suomesta allekirjoittajana on Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Ministeri tapaa vierailunsa yhteydessä myös kansalaisjärjestöjen edustajia ja asiantuntijoita.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176,
neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen, puh. 02951 50236,
sähköposti: [email protected]

Tiedote venäjäksi

Sivun alkuun