Hyppää sisältöön
Media

Käräjäoikeusverkosto uudistuu ensi vuoden alussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2018 13.49
Tiedote

Käräjäoikeuksien rakenneuudistus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Uudistuksen jälkeen käräjäoikeuksia on 20. Uudistuksella halutaan varmistaa käräjäoikeuksien toimintakyky myös tulevaisuudessa.

Uudistuksessa yhdistyvät Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet, Oulun ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeudet sekä Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeudet. Lisäksi yhdistyvät Itä-Uudenmaan, Tuusulan ja Vantaan käräjäoikeudet ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä sekä Kanta-Hämeen käräjäoikeus ja osa Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiristä.

Ensi vuoden alusta alkaen käräjäoikeudet sijaitsevat siten Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kajaanissa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Maarianhaminassa, Mikkelissä, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Vantaalla.

Käräjäoikeuksien toimipaikkoja on jatkossa 36 paikkakunnalla. Käräjäoikeuksien 20 hallinnollisen kanslian lisäksi erilliset kansliat sijaitsevat Hyvinkäällä, Kemissä, Kokkolassa ja Ylivieskassa. Erilliset istuntopaikat ovat lisäksi Inarissa (Ivalo), Kauhavalla, Kittilässä, Kuusamossa, Nurmeksessa, Porvoossa, Raaseporissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Sodankylässä ja Utsjoella.

Käräjäoikeusverkoston muuttuminen vaikuttaa myös hovioikeuspiireihin ja siihen, miltä hovioikeudelta haetaan muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun. Jatkossa Hyvinkään käräjäoikeuden pohjoiset kunnat, Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki, siirtyvät Helsingin hovioikeuspiiristä Turun hovioikeuspiiriin. Nykyisen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiopiiri puolestaan siirtyy Turun hovioikeuden tuomiopiiristä Helsingin hovioikeuden tuomiopiiriin.

Vuoden 2019 alusta myös tiettyihin käräjäoikeuksiin käsiteltäväksi keskitettyjen asiaryhmien tuomiopiirijakoon tulee muutoksia. Tämä koskee merioikeus-, ryhmäkanne-, ulosottovalitus-, yrityssaneeraus- ja sotilasoikeudenkäyntiasioita.

Lisäksi syyskuusta 2019 alkaen summaaristen riita-asioiden käsittely keskitetään Ahvenanmaan, Helsingin, Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Lapin, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksiin. Summaarisia ovat muun muassa sellaiset riidattomat velkomisasiat, jotka käräjäoikeus ratkaisee kirjallisessa menettelyssä.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta niin, että oikeusturvan saatavuus ja lainkäytön laatu voidaan turvata tulevaisuudessakin. Nyt tehtävillä muutoksilla on pyritty luomaan tehokas ja maantieteellisesti riittävän kattava toimipaikkaverkko, jossa käräjäoikeuksien työmäärä sekä resurssit voidaan jakaa nykyistä tehokkaammin ja tasaisemmin.

Käräjäoikeudet 2019 alkaen

KÄRÄJÄOIKEUS KANSLIA ISTUNTOPAIKKA

Ahvenanmaan käräjäoikeus

Maarianhamina Maarianhamina
Etelä-Karjalan käräjäoikeus Lappeenranta Lappeenranta
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus Seinäjoki

Kauhava

Seinäjoki

Etelä-Savon käräjäoikeus Mikkeli

Mikkeli

Savonlinna

Helsingin käräjäoikeus

Helsinki Helsinki

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus

Vantaa

Hyvinkää

Hyvinkää

Porvoo

Vantaa

Kainuun käräjäoikeus Kajaani Kajaani
Kanta-Hämeen käräjäoikeus Hämeenlinna Hämeenlinna

Keski-Suomen käräjäoikeus

Jyväskylä Jyväskylä

Kymenlaakson käräjäoikeus

Kouvola Kouvola
Lapin käräjäoikeus

Rovaniemi

Kemi

Inari (Ivalo)

Kemi

Kittilä

Rovaniemi

Sodankylä

Utsjoki

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus Espoo

Espoo

Raasepori

Oulun käräjäoikeus

Oulu

Ylivieska

Kuusamo

Oulu

Ylivieska

Pirkanmaan käräjäoikeus

Tampere Tampere
Pohjanmaan käräjäoikeus

Vaasa

Kokkola

Kokkola

Vaasa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus Joensuu

Joensuu

Nurmes

Pohjois-Savon käräjäoikeus Kuopio Kuopio
Päijät-Hämeen käräjäoikeus Lahti Lahti
Satakunnan käräjäoikeus Pori

Pori

Rauma

Varsinais-Suomen käräjäoikeus Turku

Salo

Turku

Lisätiedot:

projektipäällikkö Jyrki Määttä, puh. 02956 49743, [email protected]

Lisätietoa rakenneuudistuksesta ja tiettyjen asiaryhmien keskittämisestä 

Käräjäoikeuksien tuomiopiirit 1.1.2019

Sivun alkuun