Hyppää sisältöön
Media

Käräjäoikeusverkoston uudistus voimaan vuoden 2019 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.12.2017 13.56
Tiedote

Käräjäoikeuksien määrä vähenee vuoden 2019 alusta nykyisestä 27:stä 20:een. Tasavallan presidentti vahvisti uudistuksen voimaantulon tänään 14. joulukuuta.

Vuoden 2019 alusta käräjäoikeuksia ovat Ahvenanmaan, Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Helsingin, Itä-Uudenmaan, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Oulun, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeudet.

Uudistuksessa yhdistetään Espoon ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudet, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet, Oulun ja Ylivieska-Raahen käräjäoikeudet sekä Kemi-Tornion ja Lapin käräjäoikeudet. Lisäksi Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiiri jaetaan siten, että sen eteläiset kunnat ja Itä-Uudenmaan, Tuusulan ja Vantaan käräjäoikeudet yhdistetään, ja Hyvinkään käräjäoikeuden tuomiopiirin pohjoiset kunnat ja Kanta-Hämeen käräjäoikeus yhdistetään.

Käräjäoikeuksien tuomiopiireistä säädetään valtioneuvoston asetuksella ja käräjäoikeuksien kanslioista ja istuntopaikoista oikeusministeriön asetuksella. Nämä uudistuksen täytäntöönpanon edellyttämät asetukset on tarkoitus antaa vielä tämän vuoden aikana.

Hyväksyessään uudistukseen liittyvän lainsäädännön eduskunta edellytti, että hallitus seuraa käräjäoikeuksien rakenneuudistuksen vaikutuksia kiinnittäen erityistä huomiota oikeusturvan alueelliseen saatavuuteen, kielellisten oikeuksien toteutumiseen, taloudellisiin vaikutuksiin ja oikeudellisten palvelujen tarjontaan.

Lisätietoja:

hallitusneuvos Anne Hallavainio, puh. 02951 50458, ja

hallitussihteeri Jennimari Huovinen, puh. 02951 50394, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvoston päätökset

Sivun alkuun