Hyppää sisältöön
Media

Korkeimman oikeuden presidentiksi esitetään Timo Eskoa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2015 13.46
Tiedote

Valtioneuvosto esittää, että korkeimman oikeuden presidentiksi nimitetään oikeustieteen tohtori, hovioikeuden presidentti Timo Esko ensi vuoden alusta. Tasavallan presidentin on tarkoitus päättää nimityksestä huomenna perjantaina 20. marraskuuta.

Timo Esko on toiminut Turun hovioikeuden presidenttinä vuodesta 2012. Sitä ennen hän oli oikeusneuvoksena korkeimmassa oikeudessa. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa professorina ja hallintojohtajana Helsingin yliopistossa. Lisäksi Esko on toiminut mm. lakimiehenä, asianajajana ja osakkaana asianajotoimistoissa.

Esko on ollut jäsen ja asiantuntija oikeusministeriön asettamissa työryhmissä ja osallistunut lainvalmisteluun. Hänellä on ollut useita luottamustehtäviä muun muassa tuomarijärjestöissä. Esko on Suomen edustaja Euroopan Neuvoston piirissä toimivassa neuvoa-antavassa tuomarikomiteassa (CCJE).

Tuomareiden nimittämisestä annetun lain mukaan korkeimman oikeuden presidentin virkaa ei julisteta haettavaksi, vaan korkein oikeus ilmoittaa viran avoinna olemisesta ja siihen voi ilmoittautua. Tämä ilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa sekä korkeimman oikeuden ulkoisilla verkkosivuilla.

Korkeimman oikeuden presidentin nimittämismenettelystä ei laissa ole tarkempia säännöksiä. Asian valmistelu tapahtuu jo vakiintuneen käytännön mukaisesti siten, että oikeusministeri käy nimitysasiasta etukäteen keskusteluja sekä korkeimman oikeuden että tasavallan presidentin kanssa. Näiden keskustelujen ja kuulemisten pohjalta oikeusministeriö valmistelee valtioneuvoston ratkaisuehdotuksen tasavallan presidentille esiteltäväksi.

Korkeimman oikeuden nykyinen presidentti Pauliine Koskelo siirtyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomariksi vuoden 2016 alusta.

Lisätietoja:
Kansliapäällikkö Tiina Astola, puh. 02951 50168

 
 
Sivun alkuun