Hyppää sisältöön
Media

Korruption torjuntaan ohje valtionhallinnolle

oikeusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2022 10.58
Uutinen

Valtionhallinnolle on valmisteltu ohje korruption havaitsemiseksi, tunnistamiseksi ja torjumiseksi.

Valtiovarainministeriön valmisteleman uuden ohjeistuksen tavoitteena on parantaa tietoisuutta korruptiosta käsitteenä sekä tunnistaa korruption riskialueita ja ilmenemismuotoja valtion virastoissa ja laitoksissa. Tarkoitus on myös tukea valtion virastojen ja laitosten johtoa hyvän hallinnon menettelytapojen varmistamisessa ja korruptioriskien hallinnassa.

Uuden ohjeistuksen taustalla on valtioneuvoston periaatepäätös korruptionvastaisesta strategiasta ja sitä tukevasta toimenpideohjelmasta toukokuussa 2021. Strategiaa koordinoi oikeusministeriö.

Korruptiota saattaa havaita esimerkiksi virkanimityksissä, julkisissa hankinnoissa, päätöksenteossa ja tutkimus- ja kehitysrahoituksessa. Päävastuu sen torjunnasta on virastojen ja laitosten johdolla. Suuri vastuu on myös viraston tai laitoksen hallinto-, laki- ja riskienhallintatoiminnoilla. Riippumaton sisäinen tarkastus puolestaan arvioi korruptiontorjunnan tuloksellisuutta.

Korruptionvastaista viikkoa vietetään 5.–11. joulukuuta. Kansainvälinen korruptionvastainen päivä on tänään 9. joulukuuta.

Ohjeet on julkaistu muun muassa Korruptiontorjunta.fi-teemasivustolla.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Heli Iirola, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 241, [email protected]
erityisasiantuntija Venla Mäntysalo, oikeusministeriö, p. 0295 150 198, [email protected]
 

Sivun alkuun