Hyppää sisältöön
Media

Kuntavaalit 2021 lähestyvät – vaalijärjestelyissä huomioidaan turvallisuus

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2021 11.34
Tiedote

Kuntavaalit toimitetaan huhtikuussa 2021. Vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 7.-13.4.2021 ja ulkomailla 7.-10.4.2021.

Oikeusministeriö valmistelee kuntavaaleja yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Oikeusministeriö ja THL seuraavat epidemiatilannetta tarkasti ja täsmentävät ohjeita vaalijärjestelyistä tarpeen mukaan. Äänioikeutetut saavat maaliskuussa äänioikeusilmoituksen yhteydessä ohjeet turvalliseen äänestämiseen. 
 
Tavoitteena on varmistaa turvallinen äänestäminen epidemiatilanteesta riippumatta. Suomessa on hyvät valmiudet järjestää kuntavaalit myös koronatilanteessa.

Ennakkoäänestyspaikat valittu

Kunnat ilmoittivat yleiset ennakkoäänestyspaikat vaalitietojärjestelmään 29. tammikuuta. Ulkomaan ennakkoäänestyspaikat määrättiin valtioneuvoston asetuksella 21. tammikuuta. 

Ennakkoäänestyspaikkoja on kotimaassa yhteensä 932 ja ulkomailla 108. 

Vaalipäivän äänestyspaikkoja on koko maassa yhteensä 1854.

Ulkomailla voi äänestää joko kirjeitse tai ennakkoäänestyspaikoilla 

Vaalien ajan ulkomailla asuvat tai oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää kirjeitse ulkomailta. Äänestää voi myös ennakkoon edustustoissa ja konsulaateissa. 

Kirjeäänestystä haluavat äänioikeutetut ovat voineet tilata kirjeäänestysasiakirjat 18. tammikuuta alkaen. 

Äänestää voi 18. maaliskuuta alkaen, kun vaaleissa ehdolla olevien ehdokasnumerot on vahvistettu. Tarkemmat ohjeet kirjeäänestämisestä löytyvät osoitteesta www.vaalit.fi

Äänestyslipun ja muiden asiakirjojen tulee olla perillä oikealla keskusvaalilautakunnalla viimeistään perjantaina 16.4. ennen klo 19. 

Kuntavaalien ehdokashakemukset jätettävä 9. maaliskuuta 

Kuntavaaleissa voi asettua ehdokkaaksi kotikunnassaan. Edellytyksenä on myös, että ehdokkaaksi asettuvalla on äänioikeus kuntavaaleissa jossakin kunnassa.

Ehdokkaita voivat asettaa puolueet ja valitsijayhdistykset. Puolueet asettavat ehdokkaansa sääntöjensä edellyttämällä tavalla. Valitsijayhdistyksen voi perustaa kunnan asukasluvusta riippuen kymmenen, viisi tai kolme samassa kunnassa äänioikeutettua henkilöä. 

Kuntavaalien ehdokashakemukset on jätettävä kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 9. maaliskuuta ennen klo 16. Vaaliliitoista ja yhteislistoista on annettava ilmoitus samanaikaisesti ehdokashakemuksen kanssa.

Kunnan keskusvaalilautakunta vahvistaa ehdokasasettelun 18.3.2021 ja laatii listan ehdokkaista sekä heidän ehdokasnumeroistaan. Tiedot kuntavaaliehdokkaista löytyvät illalla 18.3. osoitteesta www.vaalit.fi.
 
Ennakkoäänestyspaikat: https://tulospalvelu.vaalit.fi/KV-2021/fi/aanestyspaikat.html 

Luotettavaa tietoa vaaleista ja äänestämisestä: www.vaalit.fi

Kirjeäänestysasiakirjojen tilauspalvelu 
www.vaalit.fi/kirjeaanestys

Lisätietoa ehdokkaaksi asettumisesta kuntavaaleissa  
https://vaalit.fi/vaalikelpoisuus-ja-ehdokasasettelu3 

Kuntavaalien ehdokasasettelulomakkeet
https://vaalit.fi/kuntavaalien-ehdokasasettelulomakkeet

Lisätiedot: 
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, p. 0295 150 128, [email protected]
neuvotteleva virkamies Heini Huotarinen, p. 0295 150 127, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Nurminen, p. 0295 150 008, [email protected]
erityisasiantuntija Laura Peuraniemi, p. 0295 150 036, [email protected]

Sivun alkuun