Hyppää sisältöön
Media

Kuntavaalit: Henkilöllisyyden todistaminen äänestyspaikalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2021 11.10 | Julkaistu suomeksi 26.5.2021 klo 11.13
Uutinen

Äänestäjän on esitettävä vaalivirkailijalle selvitys henkilöllisyydestään äänestyspaikalla.

Henkilöllisyyden voi todistaa kuvallisella asiakirjalla, esim. ajokortilla tai poliisin myöntämällä henkilökortilla tai passilla. Selvitykseksi kelpaa myös ns. pahvinen ajokortti, jos vaalivirkailija tunnistaa äänestäjän siinä olevasta kuvasta. Oleellista on, että vaalivirkailija voi varmistua äänestäjän henkilöllisyydestä. 

Jos äänioikeutetulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa voimassa olevaa asiakirjaa, hän voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. 

Vaalivirkailija voi pyytää äänestäjää poistamaan hetkeksi kasvomaskin henkilöllisyyden toteamiseksi. Ohjeita maskin poistamisesta löytyy Vaalit.fi-sivustolta osoitteesta https://vaalit.fi/koronaohjeita-aanestajille.

Ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana

Vaalit.fi-sivustolta löytyy äänestäjille ohjeita turvalliseen äänestämiseen korona-aikana. Kasvomaskin ja käsidesin käyttö on tärkeää samoin kuin kahden metrin turvavälin säilyttäminen äänestettäessä. Vaalivirkailijat valvovat turvallisuutta äänestyspaikalla ja neuvovat ohjeiden noudattamisessa. Äänestäjä voi halutessaan ottaa oman kynän mukaan äänestyspaikalle.

Hengitystieoireisia ja lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä olevia äänestäjiä varten on suunniteltu erityistoimenpiteitä äänestyksen mahdollistamiseksi. Äänestäjät voivat kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta.  

Luotettavaa tietoa vaaleista: www.vaalit.fi
Koronaohjeita äänestäjille kuntavaaleissa

Vaalit.fi Twitterissä
Vaalit.fi Facebookissa
Vaalivideoita YouTubessa  
Vaalien puhelinpalvelu suomeksi 0800 9 4770 ja ruotsiksi 0800 9 4771
Vaalien WhatsApp-viestipalvelu 050 438 8730

Sivun alkuun