Hyppää sisältöön
Media

Lähestymiskiellon sähköinen valvonta käyttöön ja kiellon hakemisesta maksutonta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.2.2023 14.10
Tiedote

Lähestymiskiellon tehostamiseksi otetaan käyttöön sähköinen valvonta. Lisäksi lähestymiskiellon hakemisesta tulee maksutonta ja lähestymiskiellon rikkomista koskeva rikosasia on käsiteltävä kiireellisesti. Tasavallan presidentti vahvisti lait tänään. Muutokset tulevat voimaan lokakuussa.

Hengen tai terveyden vaarassa olevan henkilön suojelemiseksi otetaan käyttöön sähköisesti valvottu lähestymiskielto. Se voidaan liittää laajennettuun lähestymiskieltoon vakavimmissa tapauksissa. Lähestymiskiellon sähköisestä valvonnasta päättää tuomioistuin ja sen teknisestä valvonnasta vastaa Rikosseuraamuslaitos.

Muita tärkeitä uudistuksia ovat, että lähestymiskiellon hakijalta ei peritä maksua silloinkaan, kun hakemus hylätään tai asia raukeaa. Lisäksi vakavan rikoksen uhriksi joutuneelle lähestymiskiellon hakijalle voidaan määrätä avustaja ja tukipalveluihin ohjaamista lähestymiskieltoasioissa tehostetaan.

Lähestymiskieltoa koskevat lainmuutokset tulevat voimaan 1. lokakuuta 2023.

Lainmuutokset hyväksyessään eduskunta edellytti, että hallitus seuraa laajennetun lähestymiskiellon sähköisen valvonnan toimivuutta ja vaikutuksia sekä arvioi tarpeen ja mahdollisuudet kehittää sähköistä valvontaa ja laajentaa sen käyttöalaa lähestymiskiellon noudattamisen valvonnassa. Lisäksi eduskunta edellytti, että hallitus seuraa tarkoin lähestymiskiellon tehostamiseen kohdennettujen resurssien riittävyyttä ja tarvittaessa ryhtyy välittömiin toimiin niiden lisäämiseksi.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Katja Repo, p. 0295 150 085, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 
 

Sivun alkuun