Hyppää sisältöön
Media

Lyhyiden vankeusrangaistusten aloitusta siirretään koronaviruksen vuoksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2020 15.22
Tiedote

Vankiloissa siirretään lyhyiden rangaistusten täytäntöönpanon aloitusta koronaviruksen vuoksi.

Oikeusministeriö on antanut asetuksen, jonka mukaan sakon muuntorangaistusten ja enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa ei aloiteta 19.3.-19.6.2020 välisenä aikana.

Tarkoituksena on vähentää vankiloihin tulevien lyhytaikaisvankien määrää ja näin pienentää koronaviruksen leviämisen riskiä vankien ja henkilökunnan keskuuteen.

- Vankiloiden turvallisuus on myös koronaviruksen aikana ensiluokkaisen tärkeää. Nämä toimenpiteet tehdään nyt tartuntariskin pienentämiseksi vankiloissa ja henkilökunnan työn helpottamiseksi, korostaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Vankiluku vähenee siirtojen seurauksena väliaikaisesti noin 100-200 vangilla.

Vankien terveydentila on usein keskimääräistä väestöä heikompi, joten koronaviruksen hallitsematon leviäminen voisi aiheuttaa vakavia ongelmia vankiloiden terveydenhuollon järjestämiseen. Vankiloiden toimintakyvyn ylläpitämiseksi on myös tärkeää, että henkilökunnan sairastumisia kyetään välttämään.

Rangaistuksen täytäntöönpano ei kuitenkaan saa siirtyä yli kahdeksaa kuukautta eikä siten, että tuomio menettäisi täytäntöönpanokelpoisuutensa.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Juho Martikainen, puh. 0295 150 520, [email protected]
erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun