Hyppää sisältöön
Media

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa ehdotetaan lyhennettäväksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2021 16.51
Tiedote

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja ehdotetaan lyhennettäväksi niin, että merkintä poistuisi kuukauden kuluttua merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta. Oikeusministeriössä valmistunut ehdotus asiasta on nyt lausunnolla.

Ehdotuksen tavoitteena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Voimassa olevan lain mukaan maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä tyypillisesti kolme vuotta, ja uusi merkintä voi pidentää merkinnän säilytysaikaa.

Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan maksuaikojen lyhentäminen koskisi sekä yleisimpiä henkilöluottotietoja että yritysluottotietoja. Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä ei jatkossa pidentäisi maksuhäiriömerkinnän kestoa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika olisi itsenäinen. 

Ehdotuksen taustalla on pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman kirjaus maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisestä. Lisäksi eduskunta on edellyttänyt, että henkilöt, jotka ovat suorittaneet maksuhäiriömerkinnän perusteena olleet maksut asianmukaisesti, tulee poistaa rekisteristä kuukauden kuluttua maksun suorittamisesta. 

Oikeusministeriössä on vireillä myös erillinen lainsäädäntöhanke, jonka yhteydessä luottotietolakiin tehdään Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen edellyttämät muutokset. Jatkovalmisteluvaiheessa hankkeet on tarkoitus yhdistää. 

Ehdotukseen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 14.4.2021 saakka.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Johanna Isoaho, p. 0295 150 210, [email protected]
Lainsäädäntöneuvos Virpi Koivu, p. 02951 50071, [email protected]

Lausuntopalvelu.fi
 

Sivun alkuun