Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Förslag om att lagringstiden för betalningsanmärkningar ska förkortas

Justitieministeriet
8.3.2021 16.51
Pressmeddelande

Det föreslås att lagringstiden för betalningsanmärkningar ska förkortas och att anmärkningen ska tas bort en månad efter att den avgift som låg till grund för anmärkningen har betalats. Justitieministeriet har berett ett förslag i ärendet och förslaget är nu på remiss.

Syftet med förslaget är att förbättra situationen för personer som drabbats av ekonomiska svårigheter. Enligt gällande lag lagras betalningsanmärkningar generellt i tre år i kreditupplysningsregistret och en ny betalningsanmärkning kan förlänga den här tiden.

Enligt justitieministeriets förslag ska förkortningen av betalningstiderna gälla både de allmännaste personkreditupplysningarna och företagskreditupplysningarna. Dessutom ska en ny betalningsanmärkning i fortsättningen inte förlänga lagringstiden, utan lagringstiden för en betalningsanmärkning ska vara oberoende av andra betalningsanmärkningar. 

Bakgrunden till förslaget är statsminister Sanna Marins regeringsprogram där det står att lagringstiden för betalningsanmärkningar ska förkortas. Riksdagen har också förutsatt att de som ändamålsenligt har betalat de belopp som ligger till grund för en betalningsanmärkning ska avföras ur registret inom en månad efter betalningen. 

Vid justitieministeriet pågår ett separat lagstiftningsprojekt och i samband med det projektet genomförs de ändringar i kreditupplysningslagen som Europeiska unionens allmänna dataskyddsförordning förutsätter. Syftet är att projekten ska sammanslås under den fortsatta beredningen. 

Sista dagen att lämna ett utlåtande om förslaget i tjänsten Utlåtande.fi är den 14 april 2021.

Mer information:
Johanna Isoaho, specialsakkunnig, tfn 0295 150 210,[email protected]
Virpi Koivu, lagstiftningsråd, tfn 02 951 50071, [email protected]

Utlåtande.fi

 

Tillbaka till toppen