Hyppää sisältöön
Media

Mielenosoitusten ennakkoilmoitusaikaa ehdotetaan pidennettäväksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2018 15.04
Tiedote

Kokoontumislakiin ehdotetaan muutosta, jonka mukaan ulkona järjestettävästä yleisestä kokouksesta, kuten mielenosoituksesta olisi tehtävä ilmoitus poliisille aiempaa aiemmin. Muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia paremmin turvaamaan kokoontumisvapaus.

Ehdotuksen mukaan ilmoitus olisi tehtävä vähintään kolme vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista, kun nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään antamaan poliisille nykyistä paremmat edellytykset hoitaa mielenosoituksiin liittyviä tehtäviään, kuten turvata kokoontumisvapauden käyttämistä.

Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia - ja vastamielenosoituksia - on mahdollista järjestää varsin nopealla aikataululla. Nykyinen kuuden tunnin ilmoitusaika onkin osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa. Pidempi ilmoittamisaika antaisi poliisille myös lisää mahdollisuuksia toteuttaa liikennejärjestelyjä sekä mahdollistaisi poliisin henkilöresurssien tarkoituksenmukaisemman käyttämisen.

- Nykyinen kuuden tunnin aikaraja ennakkoilmoituksen tekemiselle on myös kansainvälisesti vertaillen varsin lyhyt. Euroopassa edellytetään yleisesti, että ilmoitus tulee antaa viimeistään kaksi tai kolme päivää ennen kokousta, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Ehdotuksen mukaan myöhemmin tehtyä ilmoitusta voitaisiin kuitenkin nykyiseen tapaan pitää pätevänä, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle.

Luonnos on lähetetty lausunnolle ja siihen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 15.11.2018 saakka.

Ehdotetun lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.

Lisätiedot: lainsäädäntöneuvos Timo Makkonen, puh. 029 515 0230, [email protected]

Lausuntopalvelu.fi

Sivun alkuun