Hyppää sisältöön
Media

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä puolsi oikeusapupiirien uudistamista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.9.2011 10.40
Tiedote -

Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina 29. syyskuuta oikeusministeriössä valmisteilla olevaa valtion oikeusaputoimistojen toimipaikkaverkoston uudistamista. Ministerityöryhmä puolsi valmistelun jatkamista.

Toimistoja on tarkoitus yhdistää niin, että nykyisen 46 sijasta ensi vuoden alusta alkaen olisi 40 oikeusaputoimistoa. Uudistuksessa pienimpiä oikeusaputoimistoja yhdistettäisiin lähimpään toimistoon, mikä vähentäisi näiden toimistojen haavoittuvuutta, keventäisi hallintoa ja lisäisi työtehtävien järjestelymahdollisuuksia.

Tarkoitus on, että samassa yhteydessä oikeusaputoimistojen nimet uudistettaisiin osin maakuntapohjaisiksi, kuten useissa muissakin valtion virastoissa on tehty.

Uudistus ei vaikuttaisi oikeusapupalveluiden saatavuuteen, sillä oikeusaputoimistojen toimipaikat säilyisivät nykyisinä. Vain tällä hetkellä Helsingissä Mannerheimintiellä sijaitseva Pääkaupunkiseudun oikeusaputoimisto muuttaisi Espooseen, jossa se jatkossa toimisi osana uutta Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimistoa. Salmisaaressa sijaitsevan Helsingin oikeusaputoimiston toimintaan muutos ei vaikuttaisi.

Oikeusavun tällä hetkellä 168 toimipaikasta 93:ssa palvelua järjestetään tarpeen mukaan. Niissä ei siis ole henkilökuntaa jatkuvasti paikalla. Uudistuksen jälkeen toimipaikkoja olisi kaikkiaan 169, joista tällaisia vastaanottopalvelua tarjoavia toimipaikkoja olisi 71. Asiakkaita voidaan ottaa vastaan myös muualla kuin asetuksessa mainittavissa toimipaikoissa.

Oikeusapupiireistä ja oikeusaputoimistojen toimipaikoista säädetään oikeusministeriön asetuksella, joka on tarkoitus antaa lokakuun aikana. Myös yleisen edunvalvonnan palveluiden alueellisesta vastuujaosta oikeusaputoimistojen kesken säädettäisiin samalla asetuksella.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Merja Muilu, puh. 09 1606 7564

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun