Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anna-Maja Henriksson EU:n oikeusministerikokoukseen Brysseliin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2022 15.10
Tiedote

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson osallistuu 4. maaliskuuta Brysselissä pidettävään EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokoukseen. Kokouksessa keskustellaan muun muassa Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksista kansainväliseen oikeudelliseen yhteistyöhön.

- Venäjän hyökkäys Ukrainaan loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta. Se on myös hyökkäys kansainvälistä sopimusjärjestelmää vastaan. Tässä kriisissä Euroopan unioni on osoittanut olevansa yhtenäinen. Perustanamme on vahva sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Kokouksessa keskustelemme siitä, miten hyökkäys vaikuttaa kansainväliseen oikeudelliseen yhteistyöhön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa, ministeri Henriksson sanoo.

Kokouksessa jatketaan myös keskustelua vihapuheen ja viharikosten vastaisten toimien tehostamisesta. Oikeusministerit keskustelevat Euroopan komission aloitteesta, jolla mahdollistettaisiin vihapuheen ja viharikosten nykyistä laajempi kriminalisointi EU-tasolla. Kysymys on niin sanotusta EU-rikoslistan laajentamisesta. EU-rikoslistan laajentaminen on edellytys sille, että komissio voi myöhemmin tehdä ehdotuksen vihapuhetta ja viharikoksia koskevaksi rikosoikeudelliseksi direktiiviksi. Suomi on valmis tukemaan puheenjohtajan ehdotusta EU-rikoslistan laajentamisesta. Suomi korostaa, että rikosoikeudelliset keinot ovat tärkeässä asemassa vihapuheen ja viharikosten torjumisessa, mutta niiden tulisi olla vasta viimesijainen keino. 

Ministerien on tarkoitus myös hyväksyä päätelmät, joilla sitoudutaan vahvistamaan rasismin ja antisemitismin torjuntaan Euroopan unionissa. Suomi tukee komission strategiaa, jonka tavoitteena on Euroopan unioni, jossa ei esiinny antisemitismiä eikä syrjintää ja joka on avoin, osallistava ja tasa-arvoinen. 

Oikeusministereiden on tarkoitus myös keskustella asianajajien roolista oikeusvaltioperiaatteen ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden suojelemisessa. 

Oikeusministerit tarkastelevat kokouksessa myös sähköistä todistusaineistoa (eEvidence) koskevien neuvottelujen edistymistä. Tulevan sääntelyn tarkoituksena on tehostaa ja nopeuttaa lainvalvontaviranomaisten pääsyä sähköiseen todistusaineistoon yli EU-maiden rajojen.

Ministeri Henriksson tapaa kokouksen yhteydessä Saksan oikeusministerin Marco Buschmannin ja ensi heinäkuussa EU-puheenjohtajamaana aloittavan Tšekin oikeusministerin Pavel Blažekin

Lisätietoja: 
erityisavustaja Lisa Palm, p. 0295 150 069, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Lisätietoa EU:n oikeusministereiden kokouksesta
Tietoa oikeusministeriössä valmisteltavista EU-hankkeista
 

Sivun alkuun