Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: EU:n on vihdoin liityttävä Euroopan ihmisoikeussopimukseen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2017 12.52
Tiedote

- Pidän ensiarvoisen tärkeänä, että Euroopan unioni vihdoin liittyisi Euroopan ihmisoikeussopimukseen, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa Brysselissä.

- EU:lla on ollut velvoite jo lähes kymmenen vuoden ajan liittyä Euroopan ihmisoikeussopimuksen osapuoleksi. Euroopan unioni on tällä hetkellä kansainvälisellä kentällä selkeä arvojohtaja perus- ja ihmisoikeuksien edistämisessä. Tällä hetkellä Euroopassa on kuitenkin meneillään huolestuttavaa perusarvojen kyseenalaistamista. Siksi meidän tulee EU:ssa vahvistaa yhteistä arvopohjaa ja näyttää sitoutuminen ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittymällä ihmisoikeussopimukseen, Häkkänen sanoi.

Liittyminen Euroopan ihmisoikeussopimukseen on oikeus- ja sisäasiainneuvoston asialistalla ministeri Häkkäsen aloitteesta. Suomen EU-politiikassa on pitkään ollut tavoitteena unionin liittyminen ihmisoikeussopimukseen. Se parantaisi EU-kansalaisten asemaa ja vahvistaisi EU:n uskottavuutta ihmisoikeuksien käsittelyssä.

Oikeusministerit saavat kokouksessa komission tilannekatsauksen EU:n liittymisestä ihmisoikeussopimukseen. Liittymissopimuksen luonnos valmistui vuonna 2013 pitkien neuvottelujen jälkeen. Unionin tuomioistuin katsoi kuitenkin lausunnossaan seuraavana vuonna, että sopimusluonnos on eräiltä osin EU:n perussopimusten vastainen.

Tuomioistuimen lausunnon vuoksi liittymissopimus ei voi tulla voimaan, ellei sitä muuteta tai perussopimuksia tarkisteta. Neuvoston työryhmässä on aloitettu työ ongelmien ratkaisemiseksi ja komissio valmistelee oikeudellista analyysia asiasta.

- EU:n komissiolla on asiassa keskeinen rooli ja odotamme siltä esitystä asian ratkaisemiseksi, oikeusministeri Häkkänen painotti.

- Lähtökohtana on, että liittymissopimusluonnosta muutetaan vain välttämättömiltä osiltaan. Tuomioistuimen lausunnossa esiin nostetut ongelmat voidaan joiltakin osin mahdollisesti poistaa unionin sisäisillä toimenpiteillä, sanoi ministeri Häkkänen

Lisätietoja: ministerin erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Sivun alkuun