Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: EU:n tehostettava maksupalvelujen suojaamista rikoksilta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2018 15.16
Tiedote

- Nyt on korkea aika saattaa ajan tasalle maksuvälinepetoksia koskeva EU:n rikoslainsäädäntö. Uudella direktiivillä tehostetaan maksupalvelujen suojaa koko Euroopassa, kun maksuvälineisiin kohdistuvat rikokset digitalisoituvat ja siirtyvät nettiin, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa Brysselissä 9. maaliskuuta.

Oikeusministerit hyväksyivät maksuvälinepetoksia koskevan direktiiviehdotuksen omalta osaltaan ja direktiivistä voidaan nyt aloittaa neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa.

- Direktiiviehdotuksella pyritään teknologianeutraaliin sääntelyyn, joka kattaisi myös tietoverkoissa käytettäviin maksuvälineisiin ja virtuaalivaluuttoihin liittyvät petokset. Nykyiset EU:n säännökset maksuvälinepetoksista koskevat pääasiassa maksukorttien ja shekkien luvatonta käyttöä, Häkkänen sanoi.

Oikeusministerit keskustelivat myös rajat ylittävästä pääsystä sähköiseen todistusaineistoon rikostutkinnan yhteydessä. Komission on tarkoitus antaa kevään aikana asiaan liittyvä lainsäädäntöehdotus. EU aikoo parantaa sähköisen todistusaineiston saatavuutta, koska rikollisuus toimii yhä enemmän verkossa. Kyse voisi olla esimerkiksi sähköpostien tilaajatiedoista, eli siitä, kenelle tietty sähköpostitili kuuluu.

- Rikolliset toimivat yhä enemmän sähköisessä kansainvälisessä ympäristössä. Tarvitsemme uusia työkaluja kansalaisten ja yritysten suojaamiseksi ja rikosvastuun toteuttamiseksi. Korostan sitä, että kansainvälisen rikosoikeudellisen yhteistyön tulee perustua ensisijaisesti oikeusapusopimuksiin - myös kyberajassa. Turvallisuuden ja perusoikeuksien tasapainosta on huolehdittava, kun säädetään rajat ylittävästä pääsystä sähköiseen todistusaineistoon, oikeusministeri Häkkänen painotti.

Ministeri Häkkänen keskusteli Tanskan oikeusministeri Søren Pape Poulsenin kanssa Euroopan neuvoston oikeusministerikokouksesta, joka pidetään huhtikuussa Kööpenhaminassa. Lisäksi Häkkänen keskusteli Itävallan oikeusministeri Josef Moserin kanssa maan heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajakauden asialistasta ja tapasi komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen.

Lisätietoja:  neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. +358 2951 50170, erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131

Sivun alkuun