Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen ihmisoikeuskonferenssissa: Yksityisyyden suoja nousee digitaalisella aikakaudella ratkaisevaan asemaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2018 19.56
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen osallistui Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana toimivan Tanskan järjestämään korkean tason konferenssiin Kööpenhaminassa 12. huhtikuuta. Konferenssin teemana on Euroopan ihmisoikeussopimusjärjestelmän uudistaminen. Kokouksen yhteydessä ministeri Häkkänen tapasi Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjørn Jaglandin ja Saksan oikeusministerin Katarina Barleyn.

- Ihmiset ovat heränneet yksityisyyden suojan merkitykseen Facebookin tietovuotojen takia. Totesimme Saksan oikeusministerin kanssa, että Euroopan on syytä ottaa yhä vahvempi johtajuus digitalisaation ja uuden teknologian vastuullisesta sääntelystä, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan henkilötietojen suojan merkitys tulee kasvamaan jatkuvasti niin uuden liiketoiminnan, turvallisuuden kuin myös demokratiaan vaikuttamisen kannalta.

- Yhä useammat liiketoiminnot rakentuvat henkilötietojen käyttämisen varaan. Samanaikaisesti on varmistettava tehokas yksityisyyden suoja. Henkilötietojen suojan ja liiketoiminnan toimintamahdollisuuksien välisestä tasapainosta on huolehdittava. Viimeaikojen esimerkit maailmalla henkilötietojen väärinkäytöstä liiketoiminnassa ovat huolestuttavia. Lainsäätäjien on seurattava jatkuvasti maailman nopeaa muutosta ja pidettävä huolta riittävästä henkilötietojen suojasta, Häkkänen totesi.

Ministeri Häkkänen keskusteli pääsihteeri Jaglandin kanssa Euroopan ihmisoikeustilanteesta sekä ihmisoikeuksien ja keinoälyn välisestä haasteesta.

- Totesimme yhteisen huolen ihmisoikeuksien kyseenalaistumisesta eri puolilla Eurooppaa. Euroopan neuvoston yksi keskeisimmistä tehtävistä on ihmisoikeusjärjestelmästä huolehtiminen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimella on äärimmäisen keskeinen rooli ihmisoikeuksien puolustamisessa Euroopassa, Häkkänen totesi.

- Kävimme myös läpi keinoälyn asettamia hyviä ja huonoja puolia ihmisoikeuksille. Keinoälyn hyödyntämisen tulee tapahtua oikeusvaltion pelisääntöjen mukaisesti hallitusti. Tämä on niin yksittäisten kansalaisten kuin myös yritysten ja julkisen hallinnon etu, Häkkänen totesi.

Suomi aloittaa Euroopan neuvoston puheenjohtajamaana marraskuussa 2018.

- Suomen agendalla tulee olemaan keskeisenä Euroopan ihmisoikeustilanne. Olemme huolestuneita erityisesti oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta ja sananvapauden turvaamisesta Euroopassa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen riippumattomuuden turvaaminen tulee olemaan tärkeä teema Suomen asialistalla, Häkkänen sanoi.

Lisäksi ministeri Häkkänen tapasi Hollannin oikeusministerin Ferdinand Grapperhausin.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131,
neuvotteleva virkamies Eeva Aittoniemi, puh. +358 2951 50170
                   
High-Level Conference in Copenhagen 
                   
Ministeri Häkkäsen puhe (englanniksi)

Sivun alkuun