Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: Nettiäänestyksen käyttöönotolle ei edellytyksiä nykytilanteessa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2017 14.03
Tiedote

- Vaalien turvallisuuskysymykset ovat nousseet viime aikoina entistä tärkeämpään rooliin. Maailmalta on kantautunut useita esimerkkejä yrityksistä vaikuttaa vaaleihin ja jopa tietomurroista, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen. Hän otti tänään vastaan nettiäänestyksen edellytyksiä selvittäneen työryhmän raportin.

Työryhmä selvitti muun muassa vaalien turvallisuutta ja kyberuhkiin varautumista. Se totesi, että nettiäänestysjärjestelmän mahdollisia riskejä ovat vaalituloksen laaja manipulointi, vaalien häirintä palvelunestohyökkäyksillä ja vaalisalaisuuden murtaminen.

-  Jos uhkakuvat toteutuisivat, seurauksena olisi suurten kustannusten ohella kansalaisten luottamuksen mureneminen. Työryhmän raportin pohjalta on selvää, että nettiäänestyksen turvallisuus ei ole nykyisin riittävä. Sen vuoksi en aio edistää nettiäänestyksen käyttöönottoa, ministeri Häkkänen sanoi.

Suomessa vaalien luotettavuus on nykyisin tutkimusten mukaan korkealla tasolla.

- Laaja luottamus vaaleihin on tärkeä säilyttää. Oikeusministeriön tehtävänä on vaalien toimeenpano ja demokratian edellytysten turvaaminen. Olemme oikeusministeriössä myös varautuneet torjumaan vaaleihin liittyviä mahdollisia uhkia, painotti ministeri Häkkänen.

- Kuten työryhmä toteaa, kehitystä nettiäänestyksen saralla tulee tarkkaan seurata. Tietotekniikka etenee vauhdilla ja olemme mukana kehityksessä hyödyntämällä uusia tekniikoita kansalaisten osallistamiseen, Häkkänen totesi.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Sivun alkuun