Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen tapaa Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessionsin ensi viikolla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2018 16.47
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen vierailee Washingtonissa 19.-22. maaliskuuta. Ministeri Häkkänen tapaa matkallaan Yhdysvaltain oikeusministerin Jeff Sessionsin. Keskustelussa esillä ovat mm. hybridivaikuttaminen, vaalien turvallisuus, tiedustelu, terrorismin vastainen työ ja ajankohtaiset transatlanttiset oikeusasiat kuten tietosuojaan ja teknologiayhtiöiden toimintaympäristöön liittyvät kysymykset.

Ministeri Häkkänen tapaa myös kongressiedustajia. Keskusteluissa aiheina ovat muun muassa USA:n tiedustelutoiminnan valvontajärjestelmä, kriminaalipolitiikka ja uuden teknologian sääntelyhaasteet. Lisäksi ministeri Häkkänen vierailee senaatissa ja Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisissa FBI:ssa.

Ministeri Häkkänen puhuu Maailmanpankin järjestämässä keskustelutilaisuudessa talouskasvun ja oikeusjärjestelmän luotettavuuden välisestä suhteesta. Tilaisuuden teemana on myös teknologian ja tekoälyn tuomat uudet mahdollisuudet kansalaisten osallistamiseen. Ministeri Häkkänen vierailee myös Yhdysvaltain asianajajaliitossa ja tutustuu sen laajaan kansainväliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää oikeusvaltioajattelua.

Ministeri Häkkänen osallistuu yhdessä Suomen kybersuurlähettiläs Pia Rantala-Engbergin kanssa torstaina 22.3. järjestettävään teknologiaoikeutta käsittelevään tilaisuuteen. Mukana on sekä teknologiayhtiöiden edustajia että tutkijoita, ja teemoina on mm. digitalisaation, kyberrikollisuuden ja sähköisen todistusaineiston tuomat haasteet lainsäädännölle.

Ministeri Häkkänen vierailee naistutkimuskeskus ICRW:ssä, jossa keskusteluissa on esillä erityisesti naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy. Häkkänen tutustuu myös Yhdysvaltain oikeusapujärjestelmään ja erityisesti vähävaraisten ihmisten oikeusapuun keskittyvän Legal Services Corporationin toimintaan.    

Ministeri Häkkänen tutustuu myös Yhdysvaltain suurimman kansalaisjärjestön American Civil Liberties Unionin ACLUn toimintaan ja sen kansalaisoikeuksiin ja demokratian kehittämiseen liittyviin hankkeisiin.

Ministeri Häkkänen keskustelee kansainvälisestä oikeudesta American Society of International Law -järjestön tapaamisessa. Politiikan tutkimukseen ja julkisen hallinnon kehittämiseen erikoistuneessa Brookings Institution -tutkimuslaitoksessa esillä ovat digitalisaation tuomat haasteet kansainväliselle oikeudelle sekä kansalliselle turvallisuudelle.

Ministeri Häkkänen tapaa matkan aikana myös amerikkalaisia oikeusalaan erikoistuneita toimittajia.

Lisätietoja:

erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 2951 50131

erityisavustaja Tapani Mäkinen, puh. +358 2951 60209

Sivun alkuun