Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Häkkänen: Tietosuojalainsäädäntö tukee uudenlaisten palvelujen ja liiketoiminnan syntyä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2018 10.35
Tiedote

- Henkilötietojen käyttöä koskevan sääntelyn rooli yhteiskunnassa kasvaa koko ajan. Digitalisaation hyödyntäminen tuo uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, joista moniin liittyy tavalla tai toisella henkilötietodatan käyttö, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen Suomen amerikkalaisen kauppakamarin Amchamin tilaisuudessa 7. maaliskuuta.

Uuden tietosuojalainsäädännön tarkoituksena on määritellä henkilötietojen käytön pelisääntöjä. EU:n tietosuoja-asetuksen soveltaminen alkaa tämän vuoden toukokuussa. Eduskunta käsittelee parhaillaan tietosuoja-asetusta täydentävää hallituksen esitystä tietosuojalaiksi.

- Henkilötietojen joustavan käytön ja jokaisen henkilötietojen suojan välillä tulee olla lainsäädännössä tasapaino. Meidän tulee pyrkiä luomaan mahdollisimman hyvä toimintaympäristö henkilötietojen käytölle, esimerkiksi liiketoiminnan ja tutkimuksen tekemisen kannalta, ministeri Häkkänen painotti.

- Henkilötietojen käytön sääntely on merkittäviltä osin myös elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien sääntelyä. Esimerkiksi monet liikkumisen palvelut vaativat taustalleen henkilötietorekisterin asiakkaan tavoista käyttää palveluja, joiden päälle palvelu rakentuu. Lainsäädännöllä tulee pyrkiä mahdollistamaan uudenlaisten palvelujen syntyä, kuitenkin samanaikaisesti pitäen tarkasti huolta perusoikeuksien turvaamisesta. Erityisesti tärkeätä on katsoa, miten rekisterinpitäjä saa käyttää kerättyä tietoa, oikeusministeri Häkkänen totesi.

- Tietosuojauudistuksen tavoitteena on yhtenäistää EU-valtioiden tietosuojalainsäädäntö. Tietosuoja-asetus antaa myös kansallista liikkumavaraa, jota käyttäen pyritään luomaan asianmukaiset toimintaedellytykset mm. tieteelliselle tutkimukselle. On syytä panna merkille se, että asetus tulkitsee tieteellisen tutkimuksen laajasti siten, että se sisältää myös esimerkiksi teknologian kehittämisen sekä perus- ja soveltavan tutkimuksen.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. 02951 50131

Ministeri Häkkäsen puhe (englanniksi)

Sivun alkuun