Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson Vilnassa: Väkivallan uhrien matalan kynnyksen tukipalveluille kova kysyntä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2022 11.43
Tiedote

Pohjoismaiden ja Baltian maiden oikeusministeritapaamisessa Vilnassa tänään puhunut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti, että työtä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi tarvitaan vielä pitkään onnistuneiden lakiuudistusten jälkeenkin.

- Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisnaisista on kokenut elämänsä aikana fyysistä väkivaltaa tai uhkailua parisuhteessaan. Pandemian aikana lähisuhdeväkivallan uhrien tilanne oli entistä vaikeampi, ja erilaiset väkivallan uhreille tarjottavat chat-palvelut ruuhkautuivat pahoin. Matalan kynnyksen tukipalveluille on kova kysyntä sekä normaalioloissa että poikkeusaikoina, sanoi ministeri Anna-Maja Henriksson.

Henriksson kertoi Suomessa käynnistyneistä ajankohtaisista lainsäädäntö- ja muista hankkeista, joilla pyritään parantamaan rikosten uhrien asemaa, vähentämään väkivaltaa ja lisäämään tasa-arvoa. Ministeri nosti esiin erityisesti seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen, lähestymiskiellon tehostamiseen tähtäävän hankkeen sekä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen torjuntaohjelman. 

- Torjuntaohjelmaan sisältyy viime vuonna toteutettu kampanja, jolla pyrittiin puuttumaan nuoriin naisiin kohdistuvaan seksuaaliseen häirintään. Muutama viikko sitten saimme loistavia uutisia: ”Kyllä kaikki meistä” -kampanja on voittanut kultaa Public Sector -kategoriassa International PR Awards –kilpailussa, Henriksson paljasti.

- Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelmaan ja muihin meneillään oleviin hankkeisiimme sisältyvät toimenpiteet ovat erittäin tärkeitä. Toimia naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi tarvitaan myös kulttuurin ja asenteiden muuttamiseksi, Henriksson painotti.

Kansallisen tason toimien lisäksi Henriksson muistutti, että Suomi korostaa Istanbulin sopimuksen merkitystä ja kehottaa kaikkia, erityisesti EU:n jäsenvaltioita, ratifioimaan sopimuksen. Suomi on aktiivisesti mukana myös neuvotteluissa uudesta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevasta EU-direktiivistä.

Pohjoismaiden ja Baltian maiden oikeusministerien yksipäiväisen tapaamisen muita aiheita ovat muun muassa Ukrainan tilanne, tuomioistuinten digitalisointi sekä verkkorikollisuus.

Lisätietoja:
ministeri Henrikssonin erityisavustaja Anita Westerholm, p. 0295 150 051, [email protected]
neuvotteleva virkamies Elina Ruuskanen, p. 0295 150 418, [email protected]

Sivun alkuun