Hoppa till innehåll
Media

Minister Henriksson i Vilnius: Stor efterfrågan på stödtjänster med låg tröskel för våldsoffer

justitieministeriet
Utgivningsdatum 9.9.2022 11.43
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson, som höll ett tal vid de nordiska och baltiska ländernas justitieministermöte i Vilnius i dag, påminde om att arbetet för att förebygga våld mot kvinnor kommer att behövas ännu länge, också efter de lyckade lagreformerna.

- Enligt Statistikcentralens färska undersökning har en tredjedel av finländska kvinnor upplevt fysiskt våld eller hot i sitt parförhållande. Situationen för offer för våld i nära relationer försvårades under pandemin, och chattjänsterna för våldsoffer har varit hårt belastade. Det finns en stor efterfrågan på stödtjänster med låg tröskel både under normala förhållanden och under undantagsförhållanden, sade minister Anna-Maja Henriksson.

Henriksson berättade om aktuella lagstiftningsprojekt och andra projekt som inletts i Finland för att förbättra brottsoffrens ställning, minska våldet och öka jämställdheten. Ministern lyfte särskilt fram totalreformen av lagstiftningen om sexualbrott, projektet för att effektivisera besöksförbudet och åtgärdsprogrammet för bekämpning av våld mot kvinnor.

- I åtgärdsprogrammet ingår en kampanj som genomfördes i fjol i syfte att ingripa i sexuella trakasserier mot unga kvinnor. För några veckor sedan fick vi strålande nyheter: Kampanjen ”Alla av oss” har vunnit guld i Public Sector -kategorin i tävlingen International PR Awards, avslöjade Henriksson.

- Åtgärder som ingår i åtgärdsprogrammet för bekämpning av våld mot kvinnor och i våra andra pågående projekt är jätte viktiga. Det behövs åtgärder för att förebygga och minska våldet mot kvinnor också för att förändra kulturen och attityderna, betonade Henriksson.

Utöver åtgärder på nationell nivå betonar Finland betydelsen av Istanbulkonventionen och uppmanar alla, i synnerhet EU:s medlemsstater, att ratificera konventionen. Finland deltar också aktivt i förhandlingarna om ett nytt EU-direktiv om våld mot kvinnor.

De nordiska och baltiska ländernas justitieministrar kommer vid sitt endagsmöte också att diskutera bland annat situationen i Ukraina, digitaliseringen av domstolarna och nätbrottslighet.

Ytterligare information:                                                           Anita Westerholm, minister Henrikssons specialmedarbetare, tfn 0295 150 051, [email protected]
Elina Ruuskanen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 418, [email protected]

Tillbaka till toppen