Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lindström: Turvapaikanhakijoiden määrä kasvattaa myös oikeusavun tarvetta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2015 10.32
Tiedote
- Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu vaikuttaa myös oikeusapuun. Oikeusministeriössä selvitämme parhaillaan, miten riittävä oikeusapu voidaan taata sitä tarvitseville, totesi oikeus- ja työministeri Jari Lindström tänään puhuessaan Lakimiespäivässä Helsingissä.

- Selvitettävänä on, edellyttääkö se oikeusapulain mukaisen oikeusavun rajoittamista tai uusia hankintatapoja. Samoin selvitämme oikeusavun palkkioperusteiden mahdollista muuttamista näiden asioiden osalta, ministeri kertoi.

Lisäksi ministeriössä selvitetään, voitaisiinko turvapaikkaa koskevat valitukset Helsingin hallinto-oikeudessa ja valituslupahakemukset korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsitellä ja ratkaista nykyistä kevyemmässä kokoonpanossa. Tämä edellyttäisi lainmuutoksia.

- Selvitämme myös turvapaikka-asioiden käsittelyn hajauttamista Helsingin hallinto-oikeudesta useampaan hallinto-oikeuteen, ministeri Lindström kertoi.

Ministeri Lindströmin mukaan oikeudenhoidon uudistamisohjelman jatkaminen on välttämätöntä. - Maamme taloudellinen tilanne heijastuu myös oikeuslaitoksen voimavaroihin. Oikeudenhoidon uudistamisohjelma sisältää noin 60 erilaista ehdotusta toimintaedellytysten turvaamiseksi ja oikeuslaitoksen korkean laadun ylläpitämiseksi. Useita näistä on jo toteutettu. Uudistamisohjelmassa esitettyjä toimenpiteitä on välttämätöntä jatkaa, sillä nyt tehdyt päätökset merkitsevät määrärahojen vähenemistä, totesi ministeri Lindström tilaisuudessa.

Oikeudenhoidon uudistamisohjelma sisältää niin rakenteellisia uudistuksia kuin laadullisia toimenpiteitä. Yhtenä esimerkkinä ministeri puhui oikeusavun kehittämisestä.

- Oikeusavun kokonaissuunnitelmassa painotetaan riitojen ratkaisemista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Keinoina ovat esimerkiksi neuvonta ja sovittelupalvelut. Tulevaisuudessa kansalainen voisi saada oikeusapupalveluita videon avulla omalta kotikoneeltaan, ministeri visioi.

Ministeri Lindström korosti puheessaan, että hallitusohjelmaan on kirjattu lukuisia oikeudenhoidolle tärkeitä tavoitteita. - Oikeudenhoidon palvelut ja viranomaisten toimintakyky turvataan koko maassa. Myös oikeusprosesseja ja niiden digitalisointia kehitetään voimakkaasti. Oikeudenhoidon uudistamisohjelma on niin sanottu kivijalkahanke hallituksen toimintasuunnitelmassa, ministeri painotti.

Lisätietoja:
erityisavustaja Arto Järvinen, puh. 02951 60499

Jari Lindström
Sivun alkuun