Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Henriksson ja Ohisalo: Pohjoismaista yhteistyötä kehitettävä ihmiskaupan torjumiseksi

oikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2021 13.27
Tiedote

Ihmiskauppa on globaali ilmiö ja myös yksittäiset ihmiskaupparikokset ulottuvat usein useampaan kuin yhteen valtioon. Torstaina järjestetyssä seminaarissa puhuneet ministerit pitävätkin ihmiskaupan rajat ylittävää torjuntaa ensiarvoisen tärkeänä.

Pohjoismaiset ihmiskaupan torjunnan parissa toimivat viranomaiset ja kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kokoontuneet tänään seminaariin Helsinkiin jakamaan ihmiskaupan vastaisen työn parhaita käytäntöjä.

Seminaarin avauspuheessaan oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti, että ihmiskauppa on koko yhteiskuntaa koskettava ongelma, joka loukkaa vakavasti uhrin perustavanlaatuisia oikeuksia sekä heikentää lainkuuliaisten yritysten kilpailumahdollisuuksia. 

- Ihmiskaupan tehokas torjunta poliittista tahtoa sekä määrätietoisia toimia. Ihmiskaupparikollisuus ilmenee monessa eri muodossa, ja rikollisuuden tendenssit ja usein myös yksittäiset rikokset ulottuvat useampaan kuin yhteen valtioon. Pohjoismainen ja kansainvälinen yhteistyö on siksi ensiarvoisen tärkeää. Ihmiskaupan vastainen työ on tehokkainta silloin, kun siihen sitoutuu koko yhteiskunta, Henriksson painotti.

Ministerit kiittivät eri maista, ihmiskaupan vastaista työtä tekevistä kansainvälisistä järjestöistä sekä Euroopan komissiosta seminaariin saapuneita asiantuntijoita ja pitivät tärkeänä, että asiantuntijat ihmiskaupan torjunnan prosessien eri vaiheista pääsevät jakamaan osaamistaan. 

- Kehittämällä yhdessä osaamistamme olemme vahvempia ja valmiimpia vastaamaan uhrien avun tarpeisiin, saattamaan tekijät vastuuseen ja suojelemaan koko yhteiskuntaa ihmiskaupalta, Henriksson sanoi.

Ihmiskauppa on usein piilorikollisuutta

Tutkinnan lisäksi tarvitaan aktiivista rikosten paljastamista, koska ihmiskauppa on usein piilorikollisuutta.

- On tärkeää, että rikosvastuu toteutuu koko hyväksikäyttäjäketjun osalta, erityisesti seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvässä ihmiskaupassa, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.

Ihmiskaupparikokset on myös määritelty yhdeksi eurooppalaiseksi rikospainopisteeksi.

- Myös Suomi osallistuu aktiivisesti painopisteen toimenpiteiden suunnitteluun ja toimeenpanoon, Ohisalo jatkaa.

Seminaarin ohjelma jatkuu iltapäivällä työpajaosuudella ja päättyy iltatilaisuuteen, jota isännöi ulkoministeri Pekka Haavisto.

Osana Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajakautta järjestetyn seminaarin toteuttamiseen osallistuivat oikeusministeriö, sisäministeriö, ulkoministeriö ja valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori.

Lue lisää seminaarista.

Lisätietoja:
Ilona Sekiguchi, projektikoordinaattori, p. 029 515 0201, [email protected]
Venla Roth, valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori, p. 029 515 0011 [email protected]

Anna-Maja Henriksson Maria Ohisalo
Sivun alkuun