Hyppää sisältöön
Media

Ministerit keskustelevat kansalaisten kanssa tulevaisuuden kyselytunnilla marraskuussa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 4.10.2017 16.19
Tiedote

Kansalaisilla on mahdollisuus hypätä kansanedustajien saappaisiin marraskuussa, kun eduskunnassa järjestetään tulevaisuuden kyselytunti Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Tulevaisuuden kyselytunnilla seitsemän ministeriä vastaa kansalaisten kysymyksiin. Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden demokratiatapahtumia, joilla juhlistetaan suomalaista kansanvaltaa.

Tulevaisuuden kyselytunti kuuluu oikeusministeriön ja Sitran järjestämään keskustelusarjaan, jossa kansalaiset ja päättäjät asettuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Suomi 100 -keskustelusarjan teemoina ovat yrittäjyys, kasvu ja edistys sekä nuorten osallisuus. Tapahtumilla halutaan edistää aktiivista vuoropuhelua ja demokratiasta käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Tapahtumat juhlistavat Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja suomalaista arvoyhteisöä sekä toimivaa demokratiaa.

- Juhlavuoden yhdessä-teeman mukaisesti haluamme luoda suomalaisille ja Suomen ystäville lisää mahdollisuuksia osallistua Suomi 100 -juhlavuoteen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun kasvokkain päättäjien kanssa. Satavuotisessa demokratiassa vuorovaikutus on pääomaa päätöksenteolle, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Keskustelusarja huipentuu marraskuussa eduskunnassa järjestettävään tulevaisuuden kyselytuntiin, jossa kansanedustajien sijaan kysymyksiä hallituksen ministereille pääsevät esittämään kansalaiset ja kansalaisjärjestöjen edustajat. Kyselytunnin keskusteluteemat ja kysymykset poimitaan eri puolella Suomea järjestettävistä paikallisista demokratiatapahtumista.

Tulevaisuuden kyselytunnilla halutaan tuoda ideoita eduskunnan jokaviikkoisen kyselytunnin kehittämiseksi nykyistä keskustelevammaksi. Tavoitteena on myös edistää rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua kansalaisten ja päättäjien välillä sekä tuoda kyselytuntia lähemmäs kansalaisia.

Oikeusministeri Antti Häkkänen huomauttaa, että Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä demokratiavertailuissa, mutta huolena on yhteiskunnallisen osallistumisen ja äänestysaktiivisuuden heikkeneminen.

- Demokratia tarvitsee toimiakseen rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Pysyäksemme jatkossakin demokratian huippumaana meidän tulee löytää uusia tapoja keskustella rakentavasti yhteiskunnallisista asioista, ministeri Häkkänen sanoo.

- Hyvän hallinnon periaatteisiin kuuluu laaja ja avoin keskustelu uudistuksista. Sähköiset viestintäkanavat ja sosiaalinen media laajentavat kansalaisten mahdollisuutta osallistua keskusteluun, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen muistuttaa.

Sitra kehittää osana juhlavuotta Erätauko-konseptia, jolla eri toimijat kuten koulut, järjestöt, kunnat, maakunnat tai yritykset voivat käynnistää rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua.

- Jos äänestysprosentit pysyvät alhaisina ja yhteiskuntaan osallistuminen eriytyy jyrkästi, luottamus demokratiaa kohtaan on vaarassa heikentyä. Tällä hetkellä yhä useampi kokee omat vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon riittämättöminä. Tätä taustaa vasten tulevaisuuden kyselytunti tarjoaa yhden mahdollisuuden suoraan ja rakentavaan keskusteluun kansalaisten ja päättäjien välillä, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen sanoo.

Keskustelua demokratiasta käydään syksyn aikana myös verkossa, muun muassa oikeusministeriön Suomi100-blogissa, Sitran 20. marraskuuta järjestämässä verkkokeskustelussa ja nuorille suunnatussa sosiaalisen median kampanjassa.

Suomi 100 – Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hankkeen toteutuksesta vastaa oikeusministeriö. Hankekumppaneina ovat Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, valtioneuvoston kanslia ja valtiovarainministeriö. 

Suomi 100 – Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut:

•    Elinvoimainen Pohjanmaa 100-vuotiaassa Suomessa, Pietarsaari 23.10.2017
•    Nuoret mukana! -demokratiatapahtuma, Helsinki 26.10.2017
•    Erätauko kasvusta ja edistyksestä, Lahti 1.11.2017
•    Erätauko nuorille, Lappeenranta 6.11.2017
•    Erätauko lapsiperheiden tuesta, Tampere 9.11.2017
•    Nuoret, saamen kieli ja kulttuuri tänään, Helsinki 14.11.2017
•    Tulevaisuuden kyselytunti, Helsinki 27.11.2017

Puhutaan yhdessä Suomi paremmaksi! Kuuntele. Pohdi. Keskustele.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Liisa Männistö, oikeusministeriö, [email protected], p. 0295 150231
pääsihteeri Pekka Timonen, valtioneuvoston kanslia, [email protected], p. 0295 160239
asiantuntija Janne Kareinen, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, [email protected], p. 0294 618 235
ylitarkastaja Suvi Savolainen, valtiovarainministeriö, [email protected], p. 0295 530122

Suomi 100 – Suomalaisen demokratian tulevaisuuskeskustelut -hanke

Suomi 100 -juhlavuoden sivut

Sitran Erätauko-hankkeen sivut

Sivun alkuun