Hyppää sisältöön
Media

Etnisten suhteiden neuvottelukunta tiedottaa
Monikieliset vaalimateriaalit kannustavat äänestämään kuntavaaleissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.5.2021 9.35
Uutinen

Etnisten suhteiden neuvottelukunnan (ETNO) julkaisemat vaalimateriaalit lisäävät tietoa kuntavaaleista Suomessa seitsemällä kielellä. Visuaalisten materiaalien avulla kannustetaan monikielisiä kuntalaisia vaikuttajiksi ja äänestäjiksi tulevissa kuntavaaleissa.

ETNO:n kuntavaalimateriaalit ovat saatavilla seitsemällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi ja somaliksi. Materiaalit koostuvat kysymyksistä, jotka ovat nousseet esiin ETNO:n työssä: Milloin kuntavaaleissa äänestetään? Kenellä on äänioikeus kuntavaaleissa? Ketä voi äänestää? Kuka saa lähteä ehdokkaaksi? Miksi kuntavaaleissa äänestäminen on tärkeää ja mistä asioista kuntavaaleissa äänestetään? Mitä kuntavaalien koronaturvallisuus tarkoittaa äänestäjälle? 

Materiaalien kohdeyleisö ovat monikieliset kuntalaiset ja äänestäjät. Järjestöt, kunnat ja vaikuttajat voivat hyödyntää aineistoja ja lisätä tietoa kuntavaaleista ja vaikuttamisesta kunnissa.  

Visuaalisuus on pääosassa materiaaleissa, jotka koostuvat tekstiä ja kuvaa yhdistelevistä infograafeista sekä PowerPoint-esityksistä. Infograafit sopivat levitettäväksi sosiaalisessa mediassa. PowerPoint-esityksiä voidaan hyödyntää kuntavaaleja ja vaikuttamista käsittelevissä tilaisuuksissa ja koulutuksissa tai esimerkiksi lyhyiden gif-videoiden teossa. 

”Materiaalien olemassaolo ei riitä, ja siksi toivommekin, että materiaaleja levitetään ja ne otetaan aktiiviseen käyttöön”, toteavat asiantuntija Nina Suorsa oikeusministeriöstä ja ETNO:n pääsihteeri Peter Kariuki. 

”Jokainen yksilö, järjestö ja kunta voi omalta osaltaan ottaa kopin, lisätä tietoa ja kannustaa monikielisiä ystäviä, naapureita, kollegoja äänestämään kuntavaaleissa. Toivomme, että materiaaleja lähdetään innolla jakamaan sosiaalisessa mediassa ja että ne synnyttävät hyviä keskusteluja kuntavaalien ja monikielisten kuntalaisten vaikuttamisen tärkeydestä.”

Aineistot tukevat Kansallisen demokratiaohjelman 2025 tavoitteita lisätä maahanmuuttajien ja monikielisten kuntalaisten äänestysaktiivisuutta ja asettumista ehdolle kuntavaaleissa.

Tutustu ETNO:n Kuntavaalit 2021 -materiaaleihin oikeusministeriön verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Asiantuntija Nina Suorsa, p. 0295 150 279, [email protected]
ETNO:n pääsihteeri Peter Kariuki, p. 0296 150 191, [email protected]

Seuraa ETNO:a Facebookissa.

Seuraa ETNO:a Twitterissä.

Lisätietoa vaaleista 31 kielellä oikeusministeriön vaalisivuilta.

Sivun alkuun