Hoppa till innehåll
Media

Delegationen för etniska relationer informerar
Flerspråkigt valmaterial sporrar till att rösta i kommunalvalet

justitieministeriet
Utgivningsdatum 5.5.2021 9.35
Nyhet

Delegationen för etniska relationer (ETNO) har publicerat valmaterial på sju språk för att sprida information om kommunalvalet i Finland. Med hjälp av det visuella materialet uppmuntras flerspråkiga kommuninvånare att påverka och rösta i det kommande kommunalvalet.

Etnos kommunalvalsmaterial finns tillgängligt på sju språk: finska, svenska, engelska, ryska, estniska, arabiska och somali. Materialet består av frågor som aktualiserats i Etnos arbete: När röstar man i kommunalvalet? Vem har rösträtt i kommunalvalet? Vem kan man rösta på? Vem får ställa upp som kandidat? Varför är det viktigt att rösta i kommunalvalet och vilka frågor röstar man om i kommunalvalet? Vad innebär coronasäkerheten i kommunalvalet för väljarna? 

Målgruppen för materialet är flerspråkiga kommuninvånare och väljare. Organisationer, kommuner och influerare kan använda materialet för att öka kunskapen om kommunalval och påverkan i kommunerna.

De visuella elementen står i fokus i materialet som består av infografik med både text och bild samt PowerPoint-presentationer. Infograferna är lätta att sprida i sociala medier. PowerPoint-presentationerna kan användas vid evenemang och utbildningar om kommunalval och påverkan eller t.ex. för att göra korta gif-videor. 

”Bara det faktum att det finns material räcker inte. Därför önskar vi att materialet ska spridas och tas i aktivt bruk”, konstaterar Nina Suorsa, sakkunnig vid justitieministeriet, och Peter Kariuki, Etnos generalsekreterare. 

”Var och en av oss, varje organisation och varje kommun kan hjälpa till, öka medvetenheten och uppmuntra flerspråkiga vänner, grannar och kollegor att rösta i kommunalvalet. Vi hoppas att materialet delas ivrigt i sociala medier och att det leder till goda diskussioner om hur viktigt det är att påverka i kommunalvalet och att flerspråkiga kommuninvånare är med och påverkar.”

Materialet stöder målen i Nationella demokratiprogrammet 2025 om att öka invandrarnas och flerspråkiga kommuninvånares valdeltagande och kandidatur i kommunalval.

Etnos material om kommunalvalet 2021 på justitieministeriets webbplats.

Mer information:

Nina Suorsa, sakkunnig, tfn 0295 150 279, [email protected]
Peter Kariuki, Etnos generalsekreterare, tfn 0296 150 191, [email protected]

Följ ETNO på Facebook.

Följ ETNO på Twitter.

Mer information om val på 31 språk på justitieministeriets webbplats om val.

Tillbaka till toppen