Hyppää sisältöön
Media

Neuvotteluvaltuuskunta valmistelemaan pohjoismaista saamelaissopimusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2011 11.15
Tiedote -

Valtioneuvosto on asettanut valtuuskunnan, jonka tehtävänä on neuvotella Suomen, Ruotsin ja Norjan välille pohjoismainen saamelaissopimus. Sopimuksen tavoitteena olisi parantaa saamelaisten asemaa alkuperäiskansana sekä vahvistaa ja lujittaa saamelaisten oikeuksia.

Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii johtaja Johanna Suurpää oikeusministeriöstä. Jäseninä ovat hallitusneuvos Satu Paasilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä, maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitosta sekä saamelaiskäräjien edustajina saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi, I varapuheenjohtaja Irja Seurujärvi-Kari ja II varapuheenjohtaja Erkki Lumisalmi.

Kukin maa asettaa neuvotteluja varten enintään 6-jäsenisen neuvotteluvaltuuskunnan, joka koostuu valtioiden ja saamelaiskäräjien edustajista. Asiasta sovittiin saamelaisasioista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa vastaavien ministerien ja näiden maiden saamelaiskäräjien puheenjohtajien kokouksessa 22.11.2010 Tukholmassa.

Jäsenten lisäksi valtuuskuntaan voidaan nimittää myös asiantuntijoita. Tarvittavat asiantuntijat sekä valtuuskunnan tueksi asetettava laajempi taustaryhmä nimitetään myöhemmin.

Neuvottelut alkavat tämän vuoden alkupuolella ja ne on tarkoitus saattaa päätökseen viiden vuoden kuluessa. Neuvottelujen kehyksenä käytetään yhteispohjoismaisen asiantuntijaryhmän valmistelemaa sopimusluonnosta vuodelta 2005.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Mirja Kurkinen (OM), puh. 09 1606 7621, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun