Hyppää sisältöön
Media

Oikeusapupiireihin muutoksia vuoden 2012 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2011 7.00
Tiedote -

Valtion oikeusaputoimistojen toimipaikkaverkosto uudistuu vuodenvaihteessa. Oikeusministeriön antaman uuden asetuksen mukaan toimistoja yhdistetään niin, että nykyisen 46 sijasta oikeusaputoimistoja on ensi vuoden alusta alkaen 40. Uudistus ei vaikuta oikeusapupalveluiden saatavuuteen, sillä oikeusaputoimistojen toimipaikat säilyvät nykyisinä yhtä lukuun ottamatta.

Uudistuksessa pienimpiä oikeusaputoimistoja yhdistetään lähimpään toimistoon. Näin voidaan vähentää näiden toimistojen haavoittuvuutta, keventää hallintoa ja lisätä työtehtävien järjestelymahdollisuuksia. Samalla oikeusaputoimistojen nimiä uudistetaan osin maakuntapohjaisiksi, kuten useissa muissakin valtion virastoissa on tehty.

Varkauden ja Pieksämäen oikeusaputoimistot yhdistetään Keski-Savon oikeusaputoimistoksi, Turunseudun oikeusaputoimisto, Salon oikeusaputoimisto ja Forssa-Loimaan oikeusaputoimistosta Loimaan toimipaikka yhdistetään Varsinais-Suomen oikeusaputoimistoksi, Hämeenlinnan oikeusaputoimisto ja Forssa-Loimaan oikeusaputoimiston Forssan toimipaikka yhdistetään Kanta-Hämeen oikeusaputoimistoksi ja Vantaan oikeusaputoimisto sekä Porvoon oikeusaputoimisto yhdistetään Itä-Uudenmaan oikeusaputoimistoksi.

Toimipaikka muuttuu vain Helsingissä Mannerheimintiellä sijaitsevalla Pääkaupunkiseudun oikeusaputoimistolla, joka muuttaa Espooseen, jossa se toimii jatkossa osana uutta Länsi-Uudenmaan oikeusaputoimistoa yhdessä Espoon ja Lohjan oikeusaputoimistojen kanssa. Salmisaaressa sijaitsevan Helsingin oikeusaputoimiston toimintaan muutos ei vaikuta.

Lisäksi Tampereenseudun oikeusaputoimiston nimi muuttuu Pirkanmaan oikeusaputoimistoksi ja Kajaanin oikeusaputoimiston Kainuun oikeusaputoimistoksi.

Oikeusavun tällä hetkellä 168 toimipaikasta noin 90:ssä henkilökuntaa ei ole jatkuvasti paikalla, vaan palvelua järjestetään tarpeen mukaan. Vuoden 2012 alusta oikeusavun toimipaikkoja on kaikkiaan 169 ja niistä tällaisia vastaanottopalvelua tarjoavia toimipaikkoja on noin 80. Asiakkaita voidaan ottaa vastaan myös muualla kuin asetuksessa mainituissa toimipaikoissa.

Uusi asetus määrittelee myös yleisen edunvalvonnan palveluiden alueellisen vastuujaon oikeusaputoimistojen kesken.

Lisätietoja:
hallitusneuvos Merja Muilu, puh. 09 1606 7564

Oikeusministeriön asetus (pdf) löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi

Oikeusaputoimistojen yhteystiedot

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun