Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: Oikeushallinnossa tavoitteena entistä parempi palveluiden laatu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2011 11.00
Tiedote -

- Vaikka oikeushallinnon uudistusten jälkeen oikeudellisia palveluita joudutaan joissakin tapauksissa hakemaan kauempaa kuin ennen, on tavoitteena ollut parantaa palveluiden laatua ja oikeudellisen ratkaisutoiminnan tasoa. Näin on mahdollista lisätä ihmisten luottamusta viranomaistoimintaan ja toteuttaa oikeusturvaa, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puhuessaan tiistaina 6. syyskuuta Pietarsaaren uuden virastotalon vihkiäisissä.

Ministeri Henriksson on vaikuttunut viranomaisten välisestä yhteistyöstä uudessa oikeus- ja poliisitalon rakennushankkeessa. Pietarsaaren virastotalossa on oikeusaputoimisto, käräjäoikeus, ulosotto- ja syyttäjänvirastot, maistraatti ja poliisi. Erityisen tyytyväinen Henriksson on siitä, että oikeustaloon on rakennettu poliisin ja maistraatin yhteinen asiakasvastaanottotila sekä poliisivankila.

- Myös valtion viranomaisten pitää olla asiakaslähtöisiä ja palveluorientoituneita. Yhteispalvelun mahdollisuuksia pitäisi käyttää vieläkin enemmän. Ei pitäisi olla mahdotonta, että myös Maanmittauslaitos olisi läsnä tässä talossa yhteispalvelupisteen avulla, jotta esimerkiksi lainhuutohakemukset voitaisiin jättää tänne.

Oikeushallinnossa on viime vuosina tapahtunut merkittäviä rakenteellisia ja lainsäädännöllisiä muutoksia. Käräjäoikeuksien rakenneuudistus toteutui viime vuoden alussa. Organisatorisia muutoksia on tapahtunut myös oikeusaputoimessa, ulosotossa, syyttäjälaitoksessa ja poliisihallinnossa.

- Useat valtionhallinnon rakenteet ovat peräisin ajalta, jolloin kulkuyhteydet, tiedonvälityskanavat, lainsäädäntö ja ihmisten valmiudet huolehtia asioistaan olivat kokonaan eri tasolla. Uudistuksia on osaltaan jouduttanut myös valtion taloudellinen tilanne.

Laajan käräjäoikeusuudistuksen myötä esimerkiksi Mustasaaren käräjäoikeudesta ja Vaasan käräjäoikeudesta muodostettiin uusi Pohjanmaan käräjäoikeus. Pohjanmaan käräjäoikeuden pääpaikaksi tuli Vaasa ja istuntopaikat sijoitettiin Kristiinankaupunkiin sekä Pietarsaareen.

- Pohjanmaan käräjäoikeus on ainoa mantereella oleva käräjäoikeus, jonka alueen väestön enemmistö on ruotsinkielinen. On erityisen tärkeää, että koulutetaan myös ruotsinkielisiä tuomareita, jotta pystymme täyttämään perustuslain asettamat vaatimukset yksilön oikeudesta saada käyttää äidinkieltään, suomea tai ruotsia, tuomioistuimessa. Ahvenanmaata lukuun ottamatta Pohjanmaan käräjäoikeus on myös ainoa, jossa notaarien ei tarvitse osoittaa täydellistä suomenkielen taitoa saadakseen auskultointipaikan. Tämän virastotalon oikeussali on rakennettu käytettäväksi. Edellytän, että jatkossakin Pietarsaaren ja lähiympäristön asukkaat saavat käräjäoikeudessa käsiteltävät asiansa ratkaistuiksi täällä omalla kotiseudullaan.

Lisätiedot:
erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 09 1606 7520
erityisavustaja Thomas Bergman, puh. 09 1606 7506
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun