Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Antti Häkkänen: Purkava uusrakentaminen vauhdittaa asuntorakentamista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2018 13.02
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen pitää purkavaa uusrakentamista konkreettisena keinona helpottaa kasvualueiden asuntorakentamista ja alueiden kehitystä koko Suomen menestykseksi. Tärkeää on, että samalla turvataan osakkaiden asuminen sekä yhtiön ja osakkaiden asema.

Oikeusministeri Häkkänen asetti viime vuonna työryhmän pohtimaan purkavan uusrakentamisen helpottamista, jotta asuntorakentaminen vauhdittuisi kasvavilla kaupunkiseuduilla. Työryhmä ehdotti tänään oikeusministerille luovuttamassaan mietinnössä erilaisia keinoja, joilla taloyhtiöissä voidaan edistää purkavaa uusrakentamista.

- Olen tyytyväinen asiantuntijatyöryhmän työhön. Tällä ehdotuksella uudistetaan asuntokantaa, vastataan asuntojen kysyntään, lisätään asumisen valinnanvapautta ja vastataan asuntotarpeen rakenteen muutokseen. Ehdotukset helpottavat erityisesti kehittyvien kaupunkialueiden maankäyttö- ja asuntopolitiikkaa, Häkkänen sanoo. 

Ministeri muistuttaa, että merkittävä osa Suomen kansallisvarallisuudesta on asuinrakennuksissa ja niiden kiinteistöissä.

- Asunto-osakeyhtiöissä on noin puolet maamme asunnoista, ja näistä valtaosa on pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa, Häkkänen sanoo.

Ennusteiden mukaan kasvualueille on odotettavissa reipasta väestönkasvua. Samaan aikaan vanhojen taloyhtiöiden vuosittainen korjaustarve on miljardiluokkaa.

- Kaupunkien merkitys Suomen kasvulle ja kehitykselle on ratkaisevan tärkeä. Asuntopolitiikassa tarvitsemme rakentamista vauhdittavia uudistuksia. Tämä ehdotus onkin siksi hyvin merkittävä asunto- ja kaupunkipoliittinen uudistus. Purkavassa uusrakentamisessa on mahdollisuuksia aivan uudenlaiseksi aluerakentamiseksi, jossa kasvualueiden maankäyttöä voidaan merkittävästi tehostaa ja samalla parantaa huoneistojen käytettävyyttä, Häkkänen sanoo.  

- Seuraavaksi pyydämme työryhmän mietinnöstä lausuntoja avoimella laajalla lausuntokierroksella, joka päättyy heinäkuussa. Tavoitteeni on, että purkavaa uusrakentamista koskeva lakiehdotus annetaan eduskunnan käsiteltäväksi ensi syksynä.

Lisätiedot: erityisavustaja Juuso Rönnholm, puh. 050 574 1504, [email protected]

Ministeri Häkkäsen puhe 

Sivun alkuun