Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Antti Häkkänen tapasi Kiinan oikeusministerin – nosti esiin ihmisoikeudet ja asianajajien aseman

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2018 15.01
Tiedote

Oikeusministeri Antti Häkkänen on tavannut tänään 1. helmikuuta Pekingissä Kiinan oikeusministerin Zhang Junin. Keskustelunaiheina tapaamisessa olivat mm. ihmisoikeudet, tuomioistuinten riippumattomuus, asianajajien oikeudet sekä Kiinan ja Suomen oikeudellinen yhteistyö.

- Kiina on keskeisimpiä toimijoita maailmassa ja heidän oikeudellinen ajattelunsa heijastuu kansainvälisessä politiikassa. Suomi tekee tiivistä oikeudellisen alan yhteistyötä Kiinan kanssa. Tavoitteenamme on tukea Kiinan oikeusvaltiokehitystä ja ihmisoikeuksien vahvistumista kiinalaisessa oikeusajattelussa, Häkkänen sanoo.

Oikeusalan yhteistyö on tukenut Kiinalle kulloinkin tärkeää prioriteettialuetta. Tärkeimmät yhteistyömuodot ovat kahdenväliset asiantuntijaseminaarit ja vierailut, joiden tuloksena on syntynyt merkittäviä suosituksia muun muassa rikostorjuntaan, oikeusapuun, asianajajien asemaan ja rikosseuraamuksiin.

Ministeri Häkkänen nosti keskustelussa esiin ihmisoikeustilanteen ja asianajajien keskeisen roolin oikeusturvan toteutumisessa.  

- Olemme huolestuneita asianajajien pidätyksistä ja kohtelusta Kiinassa. Oikeusvaltiossa asianajajien rooli on keskeinen ja heillä tulee olla mahdollisuus tehdä työtään oikeuksiensa mukaisesti, Häkkänen sanoi Zhangille.

Ministeri Häkkänen nosti esiin myös terrorismin torjunnan ja ihmisoikeuksien edistämisen.

- Turvallisuuden nimissä ei saa polkea ihmisoikeuksia. Esimerkiksi uuden teknologian ja valvontakeinojen on oltava sopusoinnussa ihmisoikeuksien kanssa, Häkkänen sanoi.

Häkkänen korosti keskustelussa myös yritysten edellyttävän luotettavaa oikeusjärjestelmää.

- Esimerkiksi tuomioistuinten riippumattomuus ja immateriaalioikeuksien suoja puhuttavat yrityksiä. Luotettava oikeudellinen ympäristö on talouskasvun avaintekijä, Häkkänen sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja Lauri Koskentausta, puh. +358 50 512 7946

Sivun alkuun