Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Demokratiapalkinnolla halutaan nostaa esiin uudenlaisen vuorovaikutuksen edistäjiä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2021 12.46
Tiedote

Plan International Suomi, Natur och Miljö rf ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry palkittiin oikeusministeriön vuoden 2020 Demokratiapalkinnolla. Teemana oli uudenlaisen vuorovaikutuksen edistäminen. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson luovutti palkinnon voittajille tänään.

- Viimeaikaiset tapahtumat maailmalla osoittavat, että rakentavan yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin ylläpitäminen ja kehittäminen ovat tärkeä osa toimivaa demokratiaa. Rakentavalla ja kunnioittavalla yhteiskunnallisella keskustelulla voimme torjua polarisaatiota ja syrjäytymistä yhteiskunnassa. Demokratiapalkinnolla haluamme nostaa esiin kansalaisyhteiskunnan hyviä käytäntöjä sekä uudenlaisten kansalaisvaikuttamisen muotojen tapoja, Henriksson sanoi.

Nyt kuudetta kertaa myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, ja se jaettiin kolmen toimijan kesken. Määräaikaan mennessä saatiin 33 eri ehdotusta, jotka täyttivät palkinnon kriteerit.

Plan International Suomen Muuttajat!-demokratiakasvatushankkeen Tyttöryhmä-koulutusohjelma palkittiin vaikuttamisfoorumin tarjoamisesta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneille Suomeen muuttaneille tytöille ja nuorille naisille. 

Ympäristöjärjestö Natur och Miljö rf palkittiin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustamisesta ja sen tukemisesta erityisesti ympäristöasioissa. Natur och Miljö on toiminut aktiivisesti ja pitkäjänteisesti sen puolesta, että ihmiset voisivat vaikuttaa lähiympäristöönsä.

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Vahvistu vanhempana -kokemusasiantuntijatiimi palkittiin vertaistukitoiminnasta, jolla on lisätty yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien ihmisten osallisuutta. Toiminnalla on tuotu esiin vanhemmuuden moninaisuutta sekä luotu vuorovaikutusmahdollisuuksia sijoitettujen ja huostaan otettujen lasten vanhempien välille. 

Palkittavat valitsi raati, johon kuuluivat professori Anu Kantola Helsingin yliopistosta, artisti Signmark eli Marko Vuoriheimo sekä some-vaikuttaja Maiju Voutilainen.

Demokratiapalkinnon 2020 jakaminen on osa kansallista demokratiaohjelmaa. Sen avulla halutaan kiittää kansalaisyhteiskunnan toimijoita, pyritään lisäämään tietoa kansalaisyhteiskunnasta sekä löytämään hyviä käytäntöjä aktiivisen kansalaisuuden tukemiseksi. Vuonna 2020 oikeusministeriön yhteistyökumppaneina olivat valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Sitra. 

Lisätietoja: 
erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]
suunnittelija Katarina Långström, p. 0295 150238, [email protected]
erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, p. 0295 150416, [email protected]

Lisää tietoa Demokratiapalkinnosta oikeusministeriön verkkosivuilla

Lisää tietoa Demokratiaohjelmasta 2025 

 

Sivun alkuun