Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Eurooppalaista ihmisoikeusjärjestelmää on puolustettava vahvimmin silloin, kun sitä eniten uhataan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2022 17.09
Tiedote
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja EIT:n presidentti Síofra O´Leary

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on suora hyökkäys eurooppalaista arvopohjaa vastaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on nyt tärkeämpi kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Meidän täytyy kaikin tavoin puolustaa niitä instituutioita, jotka turvaavat demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien toteutumista Euroopassa. Tämä on paras tapa vastustaa niitä voimia, jotka haluavat murentaa yhteisiä arvojamme, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tänään vierailullaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Henriksson tapasi vierailullaan Strasbourgissa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen uuden presidentin Síofra O’Learyn. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on Euroopan neuvoston yhteydessä toimiva itsenäinen ja riippumaton tuomioistuin, joka valvoo Euroopan ihmisoikeussopimuksen noudattamista. 

Tapaamisessa oikeusministeri Henriksson ja EIT:n presidentti O´Leary keskustelivat eurooppalaisen ihmisoikeusjärjestelmän ja sen keskeisimmän toimijan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ajankohtaisesta tilanteesta. 

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut siihen, että Euroopan neuvosto irtisanoi maaliskuussa Venäjän jäsenyyden järjestössä. Venäjän osapuoliasema Euroopan ihmisoikeussopimuksessa puolestaan päättyi 16.9. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kuitenkin edelleen toimivaltainen käsittelemään Venäjää vastaan tehtyjä valituksia teoista ja laiminlyönneistä, jotka ovat tapahtuneet ennen 16.9. Venäjää vastaan on vireillä tuomioistuimessa yli 17 000 valitusta, joita koskevilla ratkaisuilla arvioidaan olevan suurta merkitystä muun muassa venäläisille ihmisoikeuksien puolustajille. 

– Tuomioistuimen presidentti nosti tänään esiin huolensa siitä, että resurssipula rajoittaa tuomioistuimen mahdollisuuksista toteuttaa tehtäviään. Nämä huolet on otettava vakavasti, koska eurooppalaista ihmisoikeusjärjestelmää on puolustettava vahvimmin silloin, kun sitä eniten uhataan, ministeri Henriksson toteaa.

Lisätietoja: 
erityisavustaja Brita Brännbacka-Brunell, p. 0295 150 134, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, p. 0295 150 170, [email protected]

Sivun alkuun