Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson oikeus- ja sisäasioiden epäviralliseen ministerikokoukseen Lilleen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2022 10.31
Tiedote

EU-maiden oikeusministerit tapaavat Ranskan EU-puheenjohtajakauden epävirallisessa ministerikokouksessa 4. helmikuuta Lillessä. Kokouksessa ministerit keskustelevat muun muassa vihapuheen vastaisista toimista. Suomea edustaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Euroopan komissio on tehnyt aloitteen, jolla mahdollistettaisiin vihapuheen ja viharikosten nykyistä laajempi kriminalisointi EU-tasolla, sillä komission mukaan verkon vihapuhe uhkaa Euroopan unionin arvoja. Kokouksessa oikeusministerien on tarkoitus keskustella vihapuheen ja viharikosten torjunnasta. Ministerit tapaavat tässä yhteydessä myös muun muassa Googlen, Metan ja Twitterin edustajia.

- Vihapuhe ja viharikokset ovat erittäin vakava ja vahingollinen ilmiö. Niiden torjunnassa rikosoikeudelliset keinot ovat tärkeässä asemassa mutta vasta viimesijaisena keinona. Meidän on panostettava EU:ssa yhdessä myös yhdenvertaisuuden edistämiseen ja vihapuheen torjuntaan muilla tavoin, ministeri Henriksson sanoo.

Ministerit keskustelevat kokouksessa lisäksi käytännön ongelmista, joita seuraa siitä, ettei EU:ssa ole sääntelyä, jolla yhdessä jäsenvaltiossa tunnustettu vanhemmuus tunnustettaisiin toisessa jäsenvaltiossa esimerkiksi silloin, kun perhe muuttaa EU-jäsenmaasta toiseen. Keskustelussa on myös lapsikaappaushälytyksiin liittyvä rajat ylittävä yhteistyö EU:ssa. 

Lisätietoja:
erityisavustaja Maria Swanljung. p. 050 520 9395, [email protected],

yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected] 

Sivun alkuun